Medan coronaviruset fortsätter att skörda nya offer verkar svenskarna inte tro på lugnande uppmaningar från myndigheterna. Munskydd är slut på alla fyra största apotekskedjor som Samhällsnytt kontrollerat idag.

Munskydd kan inte skydda från luftburna infektioner som coronaviruset misstänks höra till. Däremot kan det skydda andra människor ifall den som bär munskydd är smittad själv. I de städer i Kina som befinner sig under karantän är det numera ett krav från militären och polisen att alla som går ut ska ha ett munskydd på sig för att inte sprida vidare viruset. Därför befinner sig alla som inte har det i praktiken under husarrest med utegångsförbud. Munskydd är slut sedan länge på apotek i Kina, men på videon nedan kan man se folkmassor samlas utanför en fabrik för att få munskydd direkt:

Igår har Norden fått bekräftat sitt första fall av coronavirus i Finland. Samtidigt erkänner flera stora europeiska flygbolag situationens allvar genom att ställa in flyg till Kina. Antalet dödsoffer har stigit till 170, medan det finns drygt 8 tusen smittade enligt officiella uppgifter från Kina. En annan oroande omständighet är att antalet tillfrisknade räknas i bara ett hundratal sedan utbrottets början i december enligt en kartläggning av amerikanska Johns Hopkins-universitetet. Emellertid har Ryssland stängt sin östra gräns mot Kina och infört ett visumstopp för kinesiska medborgare.

I Sverige försöker Folkhälsomyndigheten att lugna folket genom att felaktigt påstå att det inte finns några direktflyg från Kina till Sverige och därmed att något behov av hälsokontroller på sådana flyg saknas, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell. Svenskarna verkar dock inte ge mycket för dessa försäkringar. En rundringning som Samhällsnytt genomfört visar att munskydd är slut på alla fyra största kedjor i Stockholm – Apoteket Hjärtat, Apoteket Kronan, Apoteksgruppen och Lloyds apotek. Munskydden är slut både på fysiska apotek och på lager för beställningar online. Enligt kundtjänst på apoteken som vi varit i kontakt med är denna situation ovanlig. Nästa leverans beräknas komma i början av februari.

Enligt Dany Shoham, före detta underrättelseanalytiker i Israel, kan viruset ha en koppling till kinesiska biologiska vapenprogrammet. Enligt honom är Wuhan Virologiinstitutet det enda i Kina som är certifierat för att arbeta med dödliga virus av denna typ och som deltar i utvecklingen av biologiska vapen för kinesisk militär. Viruset kan därmed ha läckt från labbet, menar han enligt The Washington Times. Flera andra medier har dock kallat hans hypotes ”en konspirationsteori”.