Antalet länder som inför regler gällande munskydd blir allt fler ju längre coronaviruset härjar bland oss. I Sverige finns dock inga påbud om munskydd, trots höga dödssiffror.

Nu inför Frankrike och Belgien munskyddstvång i kollektivtrafiken. Detta följer liknande beslut i flera europeiska länder. Medborgare måste täcka näsa och mun enligt lag, i försök att minska spridningen av covid-19. Enligt svenske statsepidemiologen Anders Tegnell är effektiviteten dock tveksam.

– Kunskapen om munskyddens effektivitet är väldigt begränsad, säger han till SVT.

I Frankrike gäller beslutet alla som rör sig i kollektivtrafiken samt för högstadieelever när de befinner sig i skolan. Dessutom ges butiksägare rätten att hindra kunder från att komma in i deras butik om de saknar skydd för näsa och mun.

Beslutet gäller från och med den 11 maj och kombineras med att landet börjar släppa på andra restriktioner som gällt under virusets härjningar.

Riskerar böter

I den europeiska stormakten Tyskland, med sina 83 miljoner invånare, råder munskyddskrav i offentligheten från och med denna vecka. I Belgien införs liknande regler den 4 maj. Där kommer alla personer över tolv års ålder att behöva bära andningsskydd när de nyttjar lokaltrafiken.

Andra europeiska länder med olika former av munskyddskrav är bland annat Tjeckien, som redan den 18 mars införde kravet. Den som bryter påbudet riskerar böter på motsvarande 3 600 kr. Även Slovakien, Bosnien och Hercegovina, Österrike och Polen har krav på munskydd.

I USA är användande av munskydd frivilligt men rekommenderat. Där menar myndigheterna att även en halsduk är bättre än ingenting. I Sverige och övriga nordiska länder finns hittills inga krav på allmänheten att bära munskydd ute i samhället.

Kunskapen ”väldigt begränsad”

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att den vetenskapliga kunskapen om munskydd är ”väldigt begränsad” men menar att det det finns viss vetenskap som talar för att väldigt sjuka kan skydda sin omgivning genom att bära munskydd. Men enligt honom bör man då istället stanna hemma och inte röra sig bland folk.

Tegnell framhåller även att det inte finns några studier som visar att munskydd hindrar användaren från att bli smittad av andra.

– Sammanvägt, i den svenska kontexten, blir en rekommendation att använda munskydd inte något bra råd, säger Anders Tegnell.

Tegnells åsikt är internationellt sett kontroversiell och får allt mindre medhåll bland våra europeiska grannar.

authorimage