En av de mest hyllade och uppmärksammade författarna i modern tid, Salman Rushdie, som i över 30 år levt under dödshot från den muslimska världen, knivhöggs under fredagen vid en föreläsning om yttrandefrihet. Gärningsmannen, en 24-årig muslim vid namn Hadi Matar, övermannades och greps på plats.

Attacken skedde vid Chautauqua Institute, nordväst om New York. Rushdies föreläsning bar titeln ”More than Shelter” och ämnade skapa en diskussion om USA som ett hem för kreativ yttrandefrihet och asylland för författare och andra konstnärer i exil.

– Rushdie satt på scenen och presenterades när en svartklädd, ung man närmade sig, tog fram en kniv och högg honom i halsen, berättar ögonvittnet Julia Mineeva-Braun, för NBC News.

Mineeva-Braun berättar att hon först trodde att den unge mannen var en scenarbetare som skulle fixa Rushdies mikrofon, eftersom han böjde sig över honom.

– Då helt plötsligt ser vi kniven och det första hugget, rätt i pulsådern, in i hans hals, sedan flera hugg en bit längre ner mot skulderbladet, säger hon.

SE ÄVEN: Tusentals svartklädda muslimer tog över gatorna i Malmö

Knivmannen tacklades av publiken

Den 75-årige författaren uppges ha mottagit 10 till 15 hugg i snabb följd men lyckades ändå resa sig och springa bort från angriparen. Gärningsmannen tacklades omkull av medlemmar ur publiken som rusade upp på scenen, innan han greps av polis.

LÄS ÄVEN: Margot Wallström (S) ljög när svenska regeringen erkände ”Palestina”

Fördes till sjukhus med helikopter

Enligt polisen skadades även intervjuaren lindrigt vid attacken. Vittnen uppger att Rushdie var vid medvetande och kunde kommunicera med de som gav honom första hjälpen. En läkare i publiken gav författaren vård innan han fördes med helikopter till sjukhus, där han nu uppges opereras.

Salman Rushdie kort efter attacken. Faksimil Twitter

LÄS ÄVEN: Åkesson: ”Tar man hit Mellanöstern så blir Sverige mer som Mellanöstern”

”Gärningsmannen sympatiserar med den iranska regimen”

Gärningsmannen har identifierats som 24-årige Hadi Matar, boende i Fairview, New Jersey. I världen är efternamnet Matar främst förekommande i Irak och Libanon, enligt Forebears. Källor till NY Post uppger att Hadi Matar ”sympatiserar med den iranska regimen och det Islamiska Revolutionsgardet”.

Det Islamiska Revolutionsgardet är en iransk militärorganisation som är listad som en terroristorganisation av USA och ett antal andra länder, dock inte Sverige. Dess uppgift är att säkerställa Irans muslimska politiska system samt att förhindra utländsk inblandning och kupper från militären eller ”avvikande rörelser”.

LÄS ÄVEN: Greps efter misshandel på Migrationsverket – släpptes och återvände för nya våldsbrott

Har levt med muslimsk dödsdom i 30 år

Salman Rushdie föddes i Brittiska Indien 1947. Han adlades i Storbritannien 2007 och är sedan 2016 amerikansk medborgare. Rushdie har skrivit 19 böcker men är kanske mest känd för verket Satansverserna och den muslimska världens reaktion på dess innehåll, som de upplever vara kränkande. Boken publicerades 1988 och titeln åsyftar några verser ur Koranen.

Publiceringen ledde bland annat till att ayatollah Khomeini, Irans dåvarande ”andlige ledare” utfärdade en så kallad ”fatwa”, ett utlåtande grundat i muslimsk lag, som manade all världens muslimer att mörda författaren och alla som deltagit i utgivningen av boken.

”Jag kungör för de stolta muslimska folken i världen att författaren av boken ’Satansverserna’ samt alla de inblandade i dess utgivning som kände till dess innehåll, vilket strider mot islam, Profeten och Koranen, dömdes till döden. Jag manar alla muslimer att avrätta dem, varhelst de finner dem”, sa ayatollah Khomeini, i Radio Teheran 1989.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf: Invandringspolitiken inte för generös

Upplevd kränkning leder till bombdåd och mord

Satansverserna förbjöds i flera länder där islam har stort inflytande. I Storbritannien utsattes flera bokhandlare för bombattacker. Hitoshi Igarashi, som översatte boken till japanska, knivhöggs till döds på sitt kontor på universitetet i Tsukuba, Japan, 1991. Dådet uppges ha kopplingar till det Islamiska Revolutionsgardet, enligt författaren till boken The Persian Puzzle, den tidigare CIA-analytikern Kenneth Pollack. Mordet skedde bara dagar efter att bokens italienske översättare, Ettore Capriolo, knivhöggs i sitt hem i Milano.

Två år senare sköts bokförläggaren William Nygaard, som utgav Satansverserna i Norge, med tre skott men överlevde. En av de misstänkta för attentatet mot Nygaard tjänstgjorde vid tillfället som diplomat vid den iranska ambassaden i Oslo, enligt NRK.

Muslimska organisationer och statliga iranska medier har tidigare erbjudit över tre miljoner dollar i belöning till den som dödar Rushdie. I sociala medier hyllar nu många muslimer knivmannen, som de kallar ”lejon” och ”ghazi”, det senare är en hederstitel för muslimska krigare som bekämpar icke-muslimer.