Muslimer som arbetar för McDonalds i Danmark får inte använda arbetsplatsen för att be till Allah. Det har restaurangkedjan beslutat sedan en anställd använt ett lekrum som bönerum.

Bakgrunden är en händelse för ett par veckor sedan då en anställd på en McDonalds-restaurang i Köpenhamnsförorten Gladsaxe använde restaurangens lekrum för att be under den muslimska fastemånaden ramadan.

LÄS ÄVEN: Förare höll muslimsk bön i SL-buss – vägrade släppa in kvinna

Spred film på nätet

Böneritualen, som uppges ha pågått i runt tio minuter, fångades på film av en matgäst. Denne spred därefter filmen på bland annat Facebook och ifrågasatte att lekrummet användes för det ändamålet.

”Alltså i lekrummet, som är till för för våra barn, och på en så kallad ’familjerestaurang’. Jag tycker att det är hemskt att se hur en så främmande, våldsam, kvinnoförtryckande och antisemitisk religion som strider mot alla våra värderingar kan tolereras i det offentliga rummet”, skrev McDonalds-gästen i en kommentar till videon som fortsätter:

”Danskar är inte muslimer, och vill för det mesta inte ha något med islam att göra alls – så varför ska vi ständigt konfronteras med deras yttringar och dominansbeteende?”

Facebook har svarat med att försöka ta bort alla inlägg där videon sprids.

LÄS ÄVEN: Burger King utsatt för sabotage-kampanj: ”Vi gjorde polisanmälan”

Muslimsk bön stoppas

Med anledning av händelsen har McDonalds i Danmark beslutat förbjuda muslimer att be på arbetsplatsen. Det rapporterar Ekstrabladet.

Mads Jensen, kommunikationschef för restaurangkedjans danska verksamhet, påpekar att de har 6000 anställda med ”många olika religiösa bekännelser”, men att religion inte har med jobbet att göra.

– Alla är välkomna hos oss, men vi anser att religion är en privatsak som inte ska påverka våra restauranger, säger han.

– När man är på jobbet ska man laga mat och ta hand om gästerna – vad man gör på sin fritid bryr vi oss inte om.

Muslimer: Han gjorde fel

Att döma av inlägg på Facebook och Ekstrabladets omröstning så anser de flesta danskar att McDonalds gör rätt som stoppar den muslimske mannens böneritualer.

Bland muslimer i Danmark är åsikterna mer blandade. Vissa anser att det är en rättighet att få be till Allah var man vill, utan att fråga om lov, medan andra förespråkar att muslimer är mer diskreta. I synnerhet påpekar flera olämpligheten i att använda lekrummet, som är till för restaurangens gäster, för att be.

”Det ligger en moské fem minuter därifrån och han borde antingen be i något rum där ingen ser det eller köra förbi moskén i närheten – varför sätta sig i den här situationen?” undrar en muslim i en muslimsk Facebookgrupp och får medhåll från många andra.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Filmade syrier bråka på McDonalds – åtalas för att ha kränkt invandrarna