I en debatt om skånska Skurups nyligen klubbade slöjförbud mellan en moderat politiker som röstade för förbudet och en lärarinna som trotsar förbudet markerade den sistnämnda tydligt. ”Flytta härifrån om det irriterar dig! Flytta från Skurup eller Sverige. Det här är mitt land också”.

Det var i december som Sverigedemokraterna i Skurups kommun gjorde framsteg i sitt arbete med att förändra rådande politik. Deras motion rörande förbud mot huvudduk i kommunens skolor och förskolor klubbades igenom med stöd av Moderaterna och det lokala Skurupspartiet mot övriga vänsterliberala partier vilket resulterade i 22 för och 19 röster mot.

LÄS ÄVEN: SD fick igenom förbud mot slöja i skånsk kommun

Sedan beslutet klubbades har en livlig debatt väckts där många muslimer kallar det för rasism och och främlingsfientlighet medan politikerna bakom initiativet hänvisar till avgjorda ärenden i Europadomstolen. Nyligen bjöd statstelevisionen in till en debatt i programmet ”Mötet” mellan en politiker som var med och röstade för förbudet och en lärarinna som motsätter sig förbudet.

”Flytta härifrån om det irriterar dig!”

Den moderata politikern Loubna Stensåker Göransson, som både är ordförande i skol- och utbildningsberedningen i Skurup och har muslimsk bakgrund men valt att leva sekulärt i Sverige, försvarade det politiska beslutet med att människor inte ska komma till Sverige och tro sig kunna leva med medeltida värderingar. Naouel Aissaoui, som försvarade att flickor ska på kunna påtvingas slöja, argumenterade för sin sak genom att bland annat dra det så kallade rasistkortet mot M-politikern, som alltså själv har muslimsk invandrarbakgrund.

I debatten som kan ses nedan blir Aissaoui i stället för att argumentera aggressiv mot M-politikern och föreslår att hon ska lämna både kommunen och Sverige.

– Flytta härifrån om det irriterar dig! Flytta från Skurup eller från Sverige. Det här är mitt land också. Det här är mitt land också. Det här mitt land också, upprepade Aissaoui.

Här ett längre utdrag:

Rektor vägrar följa förbudet

Mattias Liedholm, tidigare moderatpolitiker i Karlskrona, är rektor vid Prästamosseskolan i Skurup och han är en som väljer att trotsa förbudet. Enligt honom är det ett ogenomtänkt beslut som inte går att genomföra. Vidare är han obekväm med att det just riktar sig mot en specifik religiös grupp.

– Det som jag ser problematiskt med just det här beslutet är att det riktar sig mot en religiös grupp. Och det blir lite konstigt, berättade Liedholm för SVT.

LÄS ÄVEN: Rektor som vägrar följa slöjförbud i skola får stöd av facket