De senaste dagarna har bilder från den norska kronprinsen Haakons besök vid ett islamiskt center utanför Oslo fått spridning världen över. Vid besöket nekades kronprinsen att hälsa med handen och blev därmed hängande med armen inför kamerorna vilket många anser är respektlöst mot den blivande konungen.

Händelsen inträffade i samband med att kronprins Haakon nyligen besökte det islamiska centret Al-Noor i Bærum för att visa sitt stöd efter attacken den 10 augusti, rapporterar NRK.

Haakon tvingas sedan dra tillbaka armen och anpassa sig till islamisk lag genom att lägga handen mot hjärtat. Men enligt Waheed Ahmed som är informationsansvarig på moskén hade de inte någon kännedom om att dessa kvinnor inte hälsar med handen.

– Vi önskade inte att kronprinsen hade hamnat i den här situationen, men vi visste inte att de tre kvinnorna inte ville ta i hand. Vi beklagar därför att detta skedde, säger Ahmed till NRK.

LÄS ÄVEN: Europas muslimer blir mer radikala – antalet troende nu över 80%

När NRK talar med 27-åriga Zeliha Acar som inte ville ta kronprinsen i hand berättar hon att hennes tro är viktigare än de norska värderingarna.

– Jag måste förhålla mig till det jag tycker är rätt. Detta är är en tro jag har haft länge, om jag hade tagit kronprinsen i hand där, så skulle jag ha avstått från ett av de värden jag håller fast vid, berättar Acar.”Respektlöst mot kronprinsen”
I sociala medier har agerandet att neka kronprinsen en handhälsning inför kamerorna fått stor spridning.

På Twitter skriver Vebjørn Selbekk, chefredaktör för den kristna tidningen Dagen, att det är ”respektlöst när kronprins Haakon blir stående med handen hängande i luften”.

https://twitter.com/SolGranat/status/1164981597793325058

”De kommer inte att anpassa sig”
Händelsen har även fått spridning internationellt. En person undrar varför kvinnorna inte bor i den för muslimerna heliga staden Mekka om de nu älskar sharialag.

I en efterföljande kommentar skriver en person:

De kommer inte att blandas, de kommer inte att anpassa sig, de kommer inte att tolerera, men de kommer att kräva tolerans, kräva respekt för sina seder medan de bortser från lokala seder, kommer att invända sig mot lokala regler (niqab) men kommer att förorda sina egna (sharia), de kommer att acceptera välfärd men inte bidra.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

https://twitter.com/barbiezwire/status/1165990358578323457

I Norge hälsar vi genom att ta i hand, det handlar om respekt, menar äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug (Frp).