29-årige Adnan Shaluni tillåts inte återvända till Norge från Sverige för att fortsätta sin radikala muslimska verksamhet inom organisationen Profetens Ummah. Det är konsekvensen av att den norska lagmansretten nu avvisar Shalunis överklagande av utvisningsbeslutet.

Shaluni kom till Sverige från Kosovo och fick här svenskt medborgarskap. För cirka tio år sedan flyttade han till Norge och gick efter ett tag med i den våldsbejakande radikalmuslimska rörelsen Profetens Ummah. Den norska säkerhetspolisen PST började snart intressera sig för Shalunis verksamhet och såg 2016 till att han utvisades tillbaka till Sverige då han bedömdes utgöra ett terrorhot.

Sedan dessa har Shaluni processat för att få återvända till Norge och Profetens Ummah. Men så blir det inte. Lagmansretten avvisar Shalunis överklagande av den tidigare utvisningsdomen i Oslo tingsrett. Utvisningsbeslutet står därmed fast.

Det var i oktober 2016 som Shaluni under visst hemlighetsmakeri transporterades över gränsen till Sverige efter att han av de norska myndigheterna och rättsväsendets bedömts utgöra ett terrorhot – antingen genom att själv begå terrordåd eller genom att förmå andra att göra det. Då hade Shaluni i flera år propagerat för våldsbejakande jihad som tongivande medlem i Profetens Ummah med sådana budskap som att en muslims hösta önskan bör vara att dö martyrdöden.

Shaluni har i sociala medier propagerat för IS och för att muslimer i Norge ska resa iväg och ansluta sig till den muslimska terrormilisen. Han har också haft nära kontakt med Arfan Bhatti, en annan islamist som bland annat iscensatt en antisemitisk attack mot en synagoga i Oslo samt hyllat de muslimska terrordåden i Frankrike 2015.

I domstolen anfördes ett antal uppseendeväckande uttalanden som Shaluni gjort. Bland annat ska han ha haft en dialog med en annan radikal islamist i Norge, Ubaydullah Hussain, där de sagt att de skulle äta popcorn medan de titta på filmer av hur IS bränner fångar levande i burar. ”Det var bara kompisprat”, menade Shaluni och ansåg att det inte var något som borde hindra honom från att få komma tillbaka till Norge.

I Norge kallade sig Shaluni även för Abu Arijon, enligt uppgift för att lura de norska myndigheterna och försvåra för dem att förpassa honom ut ur landet.