Nyligen upplät Svenska kyrkan en lokal för muslimskt böneutrop i ”en bön till mänskligheten”. När prästen ställs till svars ser han inga problem i att upplåta en kyrka för böneutrop. 

Det var den 7 och 8 december som Korpilombolo kulturförening och fredsrörelsen Vox Pacis – grundad som ett svar på de uppmärksammade Muhammedteckningarna – anordnade evenemanget ’European Festival of Night’ i Korpilombolo kyrka i Pajala kommun, rapporterar Världen Idag.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan ska stoppa utvisningar av afghaner utan asylskäl med klockringning

Åke Nordlundh är präst i församlingen och han berättar att de upplät Korpilombolo kyrka för evenemanget som bland annat anordnade muslimskt böneutrop eftersom arrangörerna har en önskan om fred för alla människor på jorden.

Prästen ser inga problem med böneutrop

När den kristna tidningen Världen idag kontaktar Åke Nordlundh, som är präst och verksamhetsansvarig i Pajala församling, är han tydlig med att han inte ser några problem i att han upplät en kyrka för muslimskt böneutrop eftersom det inte var en vanlig gudstjänst.

Det framgår även att ”ett par personer” har kontaktat församlingen och frågat vad som egentligen försiggår. Men det var ingenting som församlingen lade någon större vikt i eftersom mångfaldsarbetet står högre.

– Det här är inte en gudstjänst i vanlig mening utan ett mångfaldsarrangemang, ett kulturellt uttryck för en gemensam önskan om fred, oavsett religiös tillhörighet. Den innehåller religiösa uttryck av flera olika slag. En del kanske uppfattas som kontroversiella, men vi har resonerat och gjort en sammanvägd bedömning att det är möjligt att upplåta kyrkan, berättar Nordlundh.

Domprost förtjust i ”Refugees Welcome” 

Det visar även att Stockholms domkyrkoförsamling ställer sig bakom Pajala församlings beslut. Hans Ulfvebrand är domprost i Stockholm och han är nyfiken på vad andra övertygelser kan tillföra.

– Det är min kristna övertygelse att om jag dagligen övar mig i att fördjupas i min kristna tro och identitet kan jag samtidigt vara nyfiken på och fråga vad andra övertygelser kan tillföra, säger Ulfvebrand till Världen Idag.

När Samhällsnytt nätgranskar Ulfvebrand visar det sig att han är förtjust i ”Refugees Welcome” och den islamistkopplade organisationen ”Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa” som leds av den tidigare miljöpartisten och islamisten Yasri Khan.

Khan uppmärksammades i media när han försvarade partikamraten, islamisten och tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan i TV4. Efter intervjun vägrade Khan att ta den kvinnliga reportern i hand vilket ledde till en stor debatt där han sedan lämnade partiet.

År 2016 skrev Bangkok Post att Yasri Khan är son till Samsudine Khan i den islamistiska separatistgruppen Pattani United Liberation Organization (PULO) i Thailand.


Imam: ”Sverige väldigt bördigt land för islam”

Det är i sammanhanget värt att uppmärksamma en intervju från 2010 där imamen Ismail Abu Helal i Växjö berättade om potentialen för islam att få fäste i Sverige och bland svenskar.

– Sverige är ju faktiskt väldigt bördigt land för islam. Det skiljer sig väldigt mycket från länder i Europa. Folk är väldigt spontana och goda inombords och de kan ta till sig islam och islamska vanor, Insha’Allah, berättade imamen.

LÄS ÄVEN: Växjö ska bygga ny jättemoské – har bett Saudiarabien om pengar