Utöver att blåljuspersonal attackerades slogs trafikljus sönder, gatsten revs upp och vägskyltar förstördes. De våldsamma muslimska kravallerna i Rosengård i slutet av förra månaden gick hårt åt stadsdelen och förstörelsen var omfattande. Notan för Malmö stad hamnar på minst en miljon kronor bara för reparationer och uppstädning.

– Problemet är inte pengar. De förstör sånt som vi använder, som är till för oss och våra barn, säger en man på arabiska i SVT:s inslag.

LÄS ÄVEN: Arabisk pastor om Malmöupploppen: Sverige kan bli ett nytt Libanon

Summan en miljon innefattar inte utgifter för socialtjänst, polis och dylikt. Beloppet avser endast skadegörelsen under upploppet och den påföljande uppstädningen av stadsdelen.

– Det är oerhört tråkigt att det blir så här och det är enormt mycket pengar som Malmöborna får betala i skatt för detta. Man vill ju gärna att våra skattepengar ska gå till något annat vettigt, säger Tobias Nilsson, avdelningschef på Fastighets- och gatukontoret på Malmö stad till SVT.

Inte bara Malmöborna som drabbas

Dock är det inte bara Malmöborna som drabbas av kostnaden. Malmö får varje år över 6 miljarder kronor i så kallat kommunalt utjämningsstöd från staten och andra kommuner. Staden är, på grund av allt för få förvärvsarbetande och alltför många bidragsförörjda invånare, helt beroende av utjämningsstödet, vilket står för hela 25 procent av stadens budget.

LÄS ÄVEN: Notan för Black Lives Matter-rörelsens vandalisering och plundring: två miljarder dollar

Upploppen startade som en muslimsk protest mot yttrandefriheten. Orsaken var att Rasmus Paludans danska parti Stram Kurs besökt Malmö för att uttrycka sina åsikter om islam, bland annat genom att elda upp ett exemplar av Koranen, något som stora delar av den invandrade befolkningen inte accepterade och utryckte genom att ta till våld.

authorimage