För att bekämpa de miljarder kronor som klaner och gäng varje år mjölkar den svenska statskassan på skapades Utbetalningsmyndigheten. Meningen var att denna skulle placeras i den av mångkultur hårt sargade kommunen Södertälje. Plötsligt revs beslutet om placeringen där upp och nu framkommer den verkliga anledningen.

I augusti i år utsåg regeringen Per Eleblad till generaldirektör för Utbetalningsmyndigheten som tillträder den 1 januari 2024 i samband med att myndighetens verksamhet sjösätts. Utbetalningsmyndigheten har till uppgift att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Arbetsförmedlingen är en av flera myndigheter som ska dela med sig av information för analys och får i uppdrag att samverka med Utbetalningsmyndigheten.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

– Det är viktigt att Arbetsförmedlingen har möjlighet att dela med sig av informationen som möjliggör Utbetalningsmyndighetens arbete mot felaktiga utbetalningar från vår välfärd. Myndigheternas samverkan är central för att motverka och hitta felaktiga utbetalningar. Fusket och bidragsbrottsligheten ska bort, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

När beslutet att placera myndigheten i Södertälje – vilket togs av den förra regeringen – plötsligt revs upp var den officiella anledningen att man inte hittat några lämpliga lokaler. I stället blir det i Hammarby sjöstad i Stockholm den nu kommer att ligga i.

Betydande risk

Enligt källor som DN talat med varnades det tidigt om att placera den nya myndigheten i Södertälje.

– Det finns redan en betydande risk för infiltration och att kriminella försöker utöva påtryckningar på de anställda. Att då lägga en så känslig myndighet i en stad med precis de problemen är att skjuta sig i foten, säger en källa till tidningen.

LÄS ÄVEN: Kriminella gängen startar vård- och vaccinationscentraler

I en hemligstämplad rapport från polisen konstateras att det så kallade Södertäljenätverket redan har infiltrerat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i kommunen. Polisen varnade även för risken att medarbetare vid myndigheten skulle kunna konfronteras av kriminella när de var på väg till och från arbetet.

Enligt DN:s källa fanns en oro för att personer som besöker samma kyrka, tillhör samma föreningar eller är släkt hjälper varandra snarare än att ha samhällets bästa för ögonen.

Finansministern kritisk

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) är kritisk till att den förra regeringen valde just Södertälje för en sådan känslig verksamhet.

– Jag tycker det var väldigt omdömeslöst av den tidigare regeringen att ens tänka tanken att lägga en så viktig myndighet i Södertälje, när vi vet att just den kommunen har väldigt stora problem med försök till infiltration, ekonomisk brottslighet och annat. Det säger ju kommunledningen själva, säger hon till DN.

LÄS ÄVEN: Ny myndighet ska bekämpa välfärdsfusk