Danska myndigheter har upptäckt ett okänt föremål placerat i nära anslutning till Nord Stream-gasledningen. Pipelinen forslar gas från Ryssland till Europa och har tidigare attackerats, sannolikt med koppling till Rysslands invasion av Ukraina. Med den attacken så nära inpå är det nya ärendet ytterst känsligt.

Det var i torsdags som den danska energimyndigheten lät förstå att de hade upptäckt ett mystiskt föremål i anslutning till Nord Stream-gasledningen. I samband med upptäckten kontaktade man ägarna för att informera dem om fyndet. Myndigheten släppte ett foto av objektet samtidigt som man uttryckte att det kan röra sig om en boj som sjunkit till botten och inte något nytt sabotage.

LÄS ÄVEN: USA anklagas för delaktighet i Nordstream-bombning

Pipelinen har tidigare attackerats, med stor sannolikhet kopplat till Rysslands invasion av Ukraina. Ärendet är därför ytterst politiskt känsligt. Den ryska statsledningen uttalade i fredags att man förväntar sig en transparent utredning. Vidare har man uttryckt sig positivt om att ägarna blivit inbjudna att delta i utredningen. Huvudägare är ryska energijätten Gazprom, resterande delägare är nederländska, tyska och franska bolag.

LÄS ÄVEN: Ingen kärnkraft och ingen rysk gas – bokstavlig kalldusch för medborgarna

Den danska regeringen har valt att invänta svar från ägarna innan man vidtar några åtgärder för att hämta upp föremålet med hjälp av landets försvarsmakt, rapporterar DW.