soc-83773
Inrikes

Nackapolygamistens döttrar fick skyddat boende efter misshandel och tvångsgifte

Publicerad 5/1/2018
Annons

Samhällsnytt har i flera artiklar rapporterat om en asylinvandrad syrisk man i Nacka utanför Stockholm med tre fruar och 16 barn som av kommunen tilldelades tre skattefinansierade bostadsrätter. Skandalen antar nu nya proportioner efter att det avslöjats att två av döttrarna placerats i skyddat boende av Socialtjänsten. Detta efter att de misshandlats och utsatts för hot för att underkasta sig tvångsgifte. Det rapporterar Samtiden.

I det ena fallet ska ett tvångsäktenskap ha ingåtts och i det andra fallet uppges dottern ha misshandlats såväl psykiskt och fysiskt och på olika sätt hotats till lydnad för att även hon ingå tvångsgifte.

LÄS MER: Nacka kommun köpte tre bostadsrätter för månggift nyanländ från Syrien

Samhällsnytts avslöjande reportage i höstas om mannen som fått smeknamnet ”Nackapolygamisten” fick stort genomslag i såväl Sverige som internationellt. Många var upprörda över att en kommun i bostadsbristens Sverige för 14 miljoner kronor av kommuninvånarnas skattepengar köpte in tre stycken bostadsrätter för att inhysa mannen och hans harem.

Efter att skandalen rullades upp fann Nacka kommun för gott att inte förlänga familjens kontrakt på lägenheterna när de två så kallade etableringsåren gått till ända. Numera bor familjen i bostäder som man tilldelats av småländska Markaryd.

Två döttrar försvann
Men nu har alltså en ny dimension av skandalen tillkommit. Två av polygamistens döttrar ska enligt uppgifter som Samtiden tagit del av ha försvunnit under den tid då familjen bodde i Nacka. En av döttrarna som är minderårig omhändertogs enligt dessa uppgifter av myndigheterna enligt LVU (Lagen om vård av unga) i november 2017.

I samband med den utredningen ska det ha framkommit att en av flickans äldre systrar blivit misshandlad och bortgift mot sin vilja. Den minderåriga dottern säger att inte vill bo hemma, inte vill att den övriga familjen ska veta var hon finns och inte vill ha någon kontakt med familjemedlemmarna.

Borde ha dött i mammas mage
Hon vittnar om systematisk misshandel från mamman, en av de tre fruarna. Det handlar om att hon blir nypt och knuffad, utsätts för slag och sparkar, blir dragen i håret så att hårtestar lossnar och även blir slagen med tillhyggen, bland annat en sopborste. Mamman ska också ha spottat dottern i ansiktet, kallat henne för nedsättande saker och sagt att hon önskar att dottern dött i livmodern innan hon föddes.

Den minderåriga dottern uppges också ha hotats till livet. Om hon får samma svenska griller i huvudet som sin storasyster ska hon skickas tillbaka hem till Syrien har hon fått förklarat för sig, där föräldrarna skulle ha dödat henne om hon inte uppfört sig.

Får inte umgås med pojkar
Psykisk terror som att bli ignorerad eller inlåst på rummet ska också ha förekommit. Kraven från föräldrarna förefaller i huvudsak handla om att dottern ska hindras från att bli svensk. Hon får inte klä sig som svenska tjejer, får inte delta i vissa ämnen i skolan, får inte följa med på skolutflykter som innebär övernattning, får endast umgås med flickor, inte med pojkar.

I en utvärdering från Socialnämnden som Samtiden refererar till motiveras att dottern omhändertas med att ”det finns en påtaglig risk för att [flickans] hälsa och utveckling allvarligt skadas på grund av fysisk misshandel, psykisk misshandel, bristande omsorg och annat förhållande i hemmet och att det antas att behövlig vård inte kan ges genom samtycke.”

Förvaltningsrätten gick på Socialnämndens rekommendation och fastställde beslutet i början av december 2017. Domen har dock bestridits av såväl pappan/polygamisten och den biologiska mamman som mannens två andra bihustrur.

Nekar till anklagelserna
Mamman nekar till alla anklagelser och hävdar att man inte lever efter någon hederskultur i familjen, utan tvärtom uppmuntrar barnen leva ett fritt liv. Några tvångsäktenskap har enligt mamman ingen av döttrarna hotats med eller utsatts. Möjligen har mamman någon gång skämtat om sådant i telefon med nån släkting.

Mamman uppger att hon tror att det är den äldre dottern som satt griller i huvudet på den yngre dottern och fått henne att ljuga, så som hon själv ljugit om att hon blivit misshandlad i hemmet. Pappan säger att han tror det är den mediala uppmärksamheten kring bostadsrätterna som påverkat dottern och skapat oro och förvirring i hennes huvud.

Dottern vidhåller dock sin berättelse och vill inte lämna det jourhem där hon är placerad och flytta hem till familjen. Att hon inte berättat tidigare säger hon beror på att hon varit rädd för vad som skulle hända om hon sa något.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons