Den mediekände Boråspolisen Nadim Ghazale hävdar att avslöjandet om den fartkontroll han fastnade i förra månaden ”innehåller rena felaktigheter”, men erkänner att han ”stoppades av en polisbil”. Det skriver han på Facebook.

Det är under onsdagen som Samnytt avslöjar att Nadim Ghazale stoppats i en fartkontroll i Borås den 14 augusti i år. En polispatrull har mätt hans bil till 104 kilometer i timmen på en vägsträcka där fartbegränsningen satts ned till 70 kilometer i timmen.

Att köra mer än 30 kilometer i timmen för fort resulterar i vanliga fall i att körkortet återkallas. Trots det har polispatrullen inte rapporterat Ghazales fortkörning. En poliskälla uppger för Samnytt att anledningen är rädsla för repressalier då Ghazale upplevs ha inflytande över polisledningen.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Nadim Ghazale körde för fort – slapp straff

Drygt tre och en halv timme senare uppmärksammar lokaltidningen Borås tidning (BT) Samnytts avslöjande, och en knapp timme därefter även Sveriges radio.

BT skriver på Facebook att de har egna källor till Ghazale-incidenten, och att de känt till händelsen ”under en längre period”, men att de ”intensifierade” arbetet med en egen artikel efter Samnytts publicering.

Bekräftar att han stoppades

Samnytt försöker inför publiceringen nå Ghazale för kommentar. En anhörig låter emellertid hälsa att han inte är intresserad av att prata med tidningen.

När BT pratar med Ghazale och konfronterar honom med uppgifterna svarar han:

– Det vill jag inte kommentera.

LÄS ÄVEN: Nadim Ghazales hudfärgshån mot SD-politikern Marcus: ”Kokosnöt”

I ett SMS till Sveriges radio skriver han också först att han inte vill kommentera händelsen ”eftersom det pågår en utredning och den måste få ha sin gång”. Senare skriver han i ett mejl till statsradion att det stämmer att han stoppades av en polisbil, men att polisbilen körde vidare efter att han visat sitt körkort.

”Rena felaktigheter”

Sent på onsdagseftermiddagen skriver Ghazale följande på sin Facebooksida:

”Det som är korrekt är att jag stoppades av en polisbil som körde upp bakom mig och blinkade för stopp, jag stannade och räckte ut mitt körkort från fönsterrutan men polisbilen körde upp jämsides med mig och körde sedan vidare. Jag har inte delgivits misstanke om brott och kunde därför självklart resa vidare när polisbilen körde vidare.”

Faksimil

Han väljer att inte alls kommentera uppgiften från Samnytts poliskälla om att han stoppades på grund av en fortkörning, och förklarar heller inte anledningen till att han stoppades av polisbilen.

Ghazale kommenterar inte Samnytts artikel alls, men påstår att BT:s och SR:s publiceringar ”innehåller rena felaktigheter”.

Har inte erbjudit ”tårtor”

Samnytts poliskälla berättar att Ghazale erbjudit de poliser som stoppade honom tårta. Att ta med en tårta till sina kolleger, i synnerhet till sitt så kallade turlag, är en etablerad kultur inom Polismyndigheten för poliser som har klantat sig genom att exempelvis komma för sent till jobbet. Befälet på plats uppges ha tackat nej till det.

Ghazale skriver emellertid på Facebook att han ”inte heller erbjudit ’tårtor’ till någon”, i plural form.

Han skriver att han tänker anmäla de två utpekade medierna till Medieombudsmannen, och att han vill att deras publiceringar ändras.

”Jag förväntar mig därefter att den felaktiga sakuppgiften omedelbart rättas utan dröjsmål. Det saknas belägg för uppgiften och den riskerar att åsamka mig allvarlig publicitetsskada”, skriver Nadim Ghazale.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Nadim Ghazale körde för fort – slapp straff