På Lunds universitet har en namninsamling spridits bland de anställda där man uppmanas ta ställning och protestera mot Tidöpartiernas förslag om anmälningsplikt. Initiativet har orsakat en konflikt då vissa menar att det inte är lämpligt att blanda in politiska ställningstaganden i sin yrkesroll.

Trots att namninsamlingen, som drygt 400 anställda skrivit på, mött på motstånd i interna massmejl lämnades listan över till skolans rektor på torsdagen.

LÄS ÄVEN: Stor demonstration mot anmälningsplikt av illegala invandrare

Initiativtagaren är Anna Lundberg, professor i rättssociologi, som inte tycker att offentliganställda ska behöva följa lagar och bidra till ett tryggare samhälle.

– Det skulle strida mot våra forskningsetiska principer, det skulle stå i skarp kontrast till mycket av det som våra utbildningar kretsar kring. Universitetslärare ska inte hålla på med gränskontroll. Vi sysslar med högre utbildning här, säger hon till statsradion.

Motstånd

Det förekommer dock även internt motstånd. Historikern Bonnie Clementsson är en av dem som inte tycker att namninsamlingen är en bra idé.

– Jag tycker det är fel att som statsanställd använda sin yrkestitel för att legitimera sin politiska åsikt. På en samhällelig nivå menar jag att det undergräver universitetens neutralitet och legitimitet och tilliten till hela institutionen.

LÄS ÄVEN: Ännu en region vägrar följa anmälningsplikt av illegala invandrare

Enligt Anna Lundberg går ett ställningstagande inte emot universitetets neutralitet.

– Det är politikerna, i det här fallet regeringen, som politiserar vår roll. Det är inte vi som politiserar någonting här.

Press att skriva på

I de interna mejlen ska majoriteten vara för namninsamlingen. Samtidigt tror Clementsson att många kan känna sig pressade att inte gå emot strömmen. Fler håller också med Clementsson men har valt att inte svara på internmejlet offentligt utan privat till henne.

– Det tyder ju på att inte taket är så högt i debattrummet som man skulle önska, säger Bonnie Clementsson.

Klimatupprop

2019 genomfördes en namninsamling på Lunds universitet, då på initiativ av studenter, med syftet “att påvisa det breda stöd som finns bland Lunds studenter till att universitetet tar ledning i en omställning till ett hållbart samhälle, och därmed lever som de lär”.

Man krävde att universitetet halverar sina utsläpp inom fyra år.

Resultatet blev bland annat att “studenter numera kan få InterRail-kort för att transportera sig till sina utbytesdestinationer inom Europa samt att studenter är med i arbetet för att ta fram en ny hållbarhetsplan för universitetet”.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Inga undantag från anmälningsplikt av illegala invandrare