Strax innan kl 14 på torsdagen svensk tid sköt den amerikanska luft- och rymdfartsmyndigheten Nasa upp en ny rymdsond med destination Mars. Väl där ska den leta bevis på liv men även samla in stenar för att ta med tillbaka till jorden.

Sonden med rovern Perseverance sköts upp kl 13.50 och beräknas nå Mars i februari. Där ska den undersöka kratern Jezero som tros ha varit fylld med vatten för flera miljarder år sen. Detta hoppas man kommer bekräfta att Mars en gång haft primitiva livsformer.

Något levande i dagsläget tror man sig dock inte hitta.

– Vi förväntar oss inte att hitta något levande där nu, men vi har byggt utrustningen för att se om där finns tecken på fossilt liv, säger John Leif Jørgensen, professor vid rymdavdelningen på DTU (Danmarks Teknologiske Universitet) i Köpenhamn till nyhetsbyrån Ritzau.

Mer specifikt letar man fossila spår av exempelvis bakterier.

Drönare

Med ombord finns även Ingenuity, en knappt två kilo tung drönare. Detta är första gången människan för en mindre flygande farkost till en annan planet.

På väg till Mars är även sonder från Förenade arabemiraten och Kina. Anledningen till att samtliga tre skickas upp just nu är att jorden och Mars snart befinner sig så nära varandra som omloppsbanorna tillåter med en kortare restid som följd.

Kolonisera Mars och månen

Till 2050 hoppas entreprenören Elon Musk ha kunnat skicka en miljon människor till Mars. Målet är att göra människan till en multiplanitär art vilket även skulle förhindra att den dör ut. Tills dess vill Musk även ha koloniserat månen.