Statsminister Stefan Löfven har kommenterat den internationella kritik som växer mot Sveriges coronastrategi som lett till höga dödstal. Löfven försvarar sig med att vissa tycker att regeringen valt ”en spännande väg” – ett ordval som nu uppmärksammas.

På torsdagen nådde antalet bekräftade fall av coronasmitta 31 681 personer. Av dessa har hittills 3857 personer avlidit. Enligt SR Studio Ett har Sverige ett medelvärde på 68 döda av COVID-19 per dag de senaste tio dagarna vilket kan vara flest döda per capita i världen sett till de senaste dagarna.

LÄS ÄVEN: Hallengren vägrar besöka coronasjuka utan munskydd – ”skulle inte göra det överhuvudtaget”

På flera håll runt om i världen har Sveriges hantering kritiserats. Bland annat har USA:s president Donald Trump twittrat att Sverige betalar ett högt pris för att vägra nedstängning i förebyggande syfte.

Löfven: ”En spännande väg”

Klockan 13.30 på torsdagen höll Löfven pressträff där han fick frågor huruvida det är en pinsam bild av Sveriges coronahantering som just nu sprids runt om i världen.

Löfven bemötte frågan med att det faktiskt finns vissa som anser att Sverige har tagit en ”spännande väg” – men statsministern avbröt sig själv (25:03) och valde istället sedan att använda formuleringen ”intressant väg”.

– Jag delar inte bilden att det finns någon samstämmigt negativ bild av Sverige. Men det är klart att det är viktigt vilken bild som finns av Sverige, men jag ställer inte upp på att den är entydigt negativ. Det finns en diskussion där några tycker att det är en spännande väg vi har valt, medan andra tycker att den inte är bra. Men vi måste ha hela bilden, vi är mitt uppe i en kris, sa Löfven.

”Spännande” även enligt Tegnell

I slutet av april uppmärksammade Samhällsnytt ett uttalande från statsepidemiolog Anders Tegnell där han vid en presskonferens talade om hur spridningen av coronasmittan går åt fel håll på olika platser i landet, bland annat Kronoberg.

Han använde då samma ord som statsminister Löfven och kallade det ”spännande”:

LÄS ÄVEN: Anders Tegnell: ”Spännande” hur viruset växer kring Stockholm

authorimage