valsedlar

Foto: LA2.

Inrikes

Nästan hundrafemtio invånare i Falun fråntas sin rösträtt efter slarv av PostNord

Publicerad 9/13/2018
Annons

Det svenska valet har kantats av flera skandaler, såväl före som efter. Nu avslöjas att uppemot hundrafemtio invånare i Falun kan ha fråntagits sin rösträtt helt och hållet. Detta efter att PostNord inte lämnat in en säck med förtidsröster i tid.

Eftersom som rösterna kom fram för sent får de inte räknas med i valet, utan betraktas som ogiltiga. PostNords slarv jämställs med att väljaren själv skulle ha kommit försent till vallokalen, trots att man röstat flera dagar i förväg.

Det handlar om röstsedlar till såväl riksdagsvalet som landstingsvalet och kommunvalet. Total uppemot 500 röstsedlar.

Att fråntas sin rösträtt är emellertid också ett brott mot svensk grundlag. Inte ens brottslingar får i Sverige sin rösträtt indragen, så som är fallet i många andra länder. I Sverige har också utlänningar rösträtt om de är bosatta här. Men femhundra svenskar har nu alltså genom en lucka i lagen fråntagits rösträtten.

Eventuellt kan valresultatet i Falun komma att överklagas på grund av det inträffade. Det är då upp till Valprövningsnämnden att ta ställning till vilka åtgärder som eventuellt ska vidtas.

Det är emellertid oklart om nämnden alls har befogenhet att godkänna de försent ankomna rösterna. De drabbade får annars vänta till nästa val om fyra år och hoppas på att deras rösträtt respekteras då. Eventuellt kan de sätta sitt hopp till att svårigheterna att bilda en regering utmynnar i att extraval utlyses.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons