I mars i år berättade Samhällsnytt om 49-årige Martin Estvall i Alvesta som arbetar med nyanlända som lärare på Allbo Lärcenter, en gymnasie- och komvux-skola i Alvesta. Estvall hade då ägnat sig åt mycket grovt näthat mot en rad personer i sociala medier. Nu kandiderar han för Vänsterpartiet i Alvesta kommun.

”Önskar jag kunde trycka till det lilla aset”, ”Jag kommer inte vila förrän jag fått ge dig stryk. Bögstryk”, ”din ignoranta subba”, ”Så du tycker om att äta bajs”. Så lät det bland annat när Estvall i sociala medier hoppade på ett antal samhällsdebattörer som har andra åsikter än han själv.

Rektor på den skola där Estvall arbetar informerades men vidtog, såvitt Samällsnytt erfar, inga åtgärder med anledning av sin lärares grova näthat.

LÄS MER: Lärare på småländsk skandalskola sprider hat och hot på Twitter

Estvall fick stöd från komikern Özz Nujen, som menade att detta i stället för näthat skulle betraktas som ”kamp mot rasister och deras lögner”. Också ett stort antal av Estvalls mindre namnkunniga beundrare på nätet kom till dennes undsättning och skapade hashtaggen #StåuppförDrEstvall efter att Samhällsnytt uppmärksammat vad som pågick.

Estvall, som identifierar sig som arab, trots att han är etnisk svensk med två etniskt svenska föräldrar, har tidigare varit aktiv i Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Men nu är det Vänsterpartiet som erbjuds hans tjänster.

På Vänsterpartiets valsedel i årets kommunval i Alvesta står Estvall på sjunde plats.

LÄS MER: Özz Nûjen stöder Estvall i ”hans kamp mot rasister och deras drev och lögner”

Samhällsnytt har talat med Vänsterpartiets lokala ordförande, Hans Svensson, som uppger att han inte känner till Estvalls näthatiska aktiviteter. Skälet till denna okunskap menar han kan bero på att han är nyvald som ordförande.

Vi läser upp ett urval av de hatiska kommentarer Estvall gjort sig skyldig till och frågar sedan Svensson om han tycker att en person som har ett sådant språkbruk kan representera Vänsterpartiet:

– Det vågar jag inte svara på. Jag känner honom knappt så vet du.

Men du känner till att han står med på valsedeln i varje fall?

– Ja, det gör jag ju. Men nån bakgrund till honom har jag faktiskt inte. Men det är ju inte bra om du säger att det är så.

Vem är det man ska prata med om du inte vet? Vem är det som har granskat och godkänt kandidaterna på listan?

– Jag är ju visserligen ordförande nu men jag är nyvald, så det är lite så där svårt att svara på.

Du står ju själv som förstanamn på samma valsedel men du känner alltså inte alls till något om det här med Martin Estvall?

– Nej, inte som du säger det i varje fall. Men jag får väl hålla ögonen öppna och ta ett samtal med honom kanske.

Kan jag återkomma till dig senare då, när du har pratat med honom?

– Det kan du visst göra.

Samhällsnytt söker även Martin Estvall för en kommentar.