I den senaste tyska opinionsmätningen gjord av opinionsinstitutet Insa på uppdrag av tidningen Bild passerar relativt nya och nationsvänliga AfD socialdemokraterna och blir därmed näst största parti i Tyskland.

AfD går fortsatt framåt och skulle om det var val idag till Förbundsdagen få 16 procent av det tyska folkets röster. Socialdemokratiska SPD fortsätter sin kräftgång efter katastrofvalet förra året och backar till 15,5 procent.

Den av förbundskansler Angela Merkel ledda konservativa alliansen CDU/CSU går framåt till 32 procent. Jämförelsen är dock inte helt rättvisande eftersom två partiers väljarstöd här slås ihop.

De gröna står still på tidigare 13 procent medan radikalsocialisterna Die Linke backar till 11 procent. Backar gör också liberala FDP ned till 9 procent.

Den aviserade regeringskoalitionen mellan CDU/CSU och SPD har enligt mätningen inte längre ett majoritetsstöd hos väljarna. SPD ska hålla en medlemsomröstning i frågan om samregerandet och resultatet av den väntas komma i början av mars.