albert-rosti-svp-94883

SVP:s partiledare Albert Rösti kan glädja sig åt ytterligare ett segerval.

Utrikes

Nationsvänliga SVP största parti i schweiziska valet

Publicerad 10/21/2019
Annons

Nationsvänliga och massinvandringskritiska folkpartiet SVP nådde stora framgångar i söndagens nationella val i Schweiz och behåller platsen som landets största parti. Flera klimatalarmistiska och tillväxtfientliga partier noterade ett ökat väljarstöd.

Enligt preliminära siffror har SVP fått 26 procent av rösterna. Det är några procentenheter mindre än i förra valet men partiets ställning som Schweiz största hotas inte eftersom det näst största partiet, socialdemokratiska SP, också backar flera procentenheter liksom det tredje största partiet, liberala FDP.

Två gröna partier, varav ett vänsterradikalt och ett vänsterliberalt, ökar som en följd av den framskjutna klimatdebatten men lyckas ändå tillsammans inte locka mer än knappt 20 procent av schweizarna.

Valresultatet innebär inte något regeringsskifte. Den koalition där SVP ingår fortsätter att regera som tidigare. Vissa slitningar finns i samarbetet där några partiet har aviserat klimatpolitiska åtgärder medan SVP menar att resurserna bör läggas på annat än ”klimathysteri”.

Artikeln är rättad:
I en tidigare version visades bild på Toni Brunner som partiledare för SVP. Det är sedan 2016 Albert Rösti som innehar den befattningen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1225”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons