Häromdagen skrev statsradion en rubrik om ”smålänningar” och längre ner i texten att det handlade om ”ensamkommande flyktingbarn” i en artikel om flygkraschen i Iran. Jag tweetade då något raljant där jag menade att ordet ”smålänning” kanske inte är vad en vanlig svensk förknippar med ”ensamkommande”. Men då artikeln handlade om den tragiska olyckan i Iran gjorde vänstern vad de är bäst på – att spela dumma för att skapa ett drev.

Nej, jag hånade inga dödsoffer för en tragisk olycka. Dem som jag hånade var i vanlig ordning svensk gammelmedia, som ihållande använder sina kanaler för att kabla ut nyspråksord.

Jag har otaliga gånger innan kritiserat media för propagandistiskt språkbruk. Vi vet alla att innan de blev ”smålänningar” och ”stockholmare” kallades denna grupp ”ensamkommande flyktingbarn”, när det framkom att de inte var barn ”ensamkommande ungdomar” och sedan bara ”ensamkommande”. Eller varför inte omnämningen av kriminella invandrargäng som ”ungdomar”. Detta var ytterligare ett sådant exempel.

När statsradion då beskriver dessa personer som unga smålänningar, är det relevant att uppmärksamma och kritisera medias språkbruk.

I min tweet la jag till två emojis, en skrattade och en som håller för ögonen. För den som inte spelar dum är det uppenbart: medias omskrivning är både skrattretande och väljer att blunda för verkligheten – som vanligt med andra ord.

https://twitter.com/kentekeroth/status/1215003147225182208?s=21

Drevet som vänstermedia nu försöker dra igång handlar om det välbekanta att ”medvetet missförstå”. Det skrevs en bra krönika på området om detta som jag inte kan hitta nu, om det var Neuding eller Teodorescu, men poängen är att det är ett välbekant fenomen. Bland annat utsattes nyligen även Ebba Busch Thor för just sådana medvetna misstolkningar.

Men medvetna misstolkningar ska inte hindra oss från att kunna uppmärksamma, eller kritisera, medias propagandistiska språkbruk.

Självklart är flygkraschen en sorglig tragedi för alla iblandade. Det förstår redan alla. Min tweet handlade alltså om något helt annat.

Och det vet gammelmedia om.