mats_dagerlind_byline_banner_640x180
Opinion

Nej Nilla Fischer, ingen vill se tjejer spela fotboll i offerkofta

Publicerad 1/13/2019
Annons

➤ KRÖNIKA  Hej Nilla! Jag såg att du tilldelats utmärkelsen Diamantbollen för dina prestationer som kvinnlig fotbollsspelare. Jag skriver ”kvinnlig” och inte bara ”fotbollsspelare” eftersom priset endast kan vinnas av en utövare med din könstillhörighet, något man skulle kunna resa invändningar mot när du nu ändå kapade tacktalet för att i stället prata jämställdhet.

Men grattis ändå, jag hoppas att du fått priset för dina idrottsliga prestationer, inte därför att juryn tycker att de vill lyfta fram en feministprofil inom sporten. Eftersom priset är instiftat specifikt för kvinnor och av bland annat vänsterliberala Sydsvenska Dagbladet kan sådana misstankar tyvärr inte enkelt avfärdas. Utmärkelser missbrukas tyvärr alltför ofta som verktyg för andra agendor – både du och jag minns hur Obama tilldelades Nobels fredspris som ambassadör för sin hudfärg och representant för ”rätt” politiskt parti i USA, trots att han inte gjort ett skapandes grand för fred på jorden.

Jag tycker som du att ingen tjej ska behöva bli hånad för att hon väljer att spela fotboll, lika lite som jag tycker att en kille som gör ett icke könsstereotypt karriärval ska behöva utstå trakasserier. Samhället bör vara så utformat det ger alla valfrihet och möjlighet. Däremot finns inget värde i att försöka tvinga fram ett jämställt utfall. Om fler killar än tjejer är intresserade av fotboll och fler tjejer än killar föredrar gymnastik så är det oproblematiskt.

Jag vet inte om du tänkt så långt, men att kämpa för jämställdhet mellan könen i sportens värld är ju knepigt. Jag menar här om någonstans är det så uppenbart att meritokrati i motsats till principen om allas lika värde gäller – vad du är värd är helt och hållet avhängigt dina idrottsliga prestationer. Och killar och tjejer presterar ju så olika.

Har du i din jämställdhetsiver funderat kring det faktum att tjejer faktiskt objektivt sett är sämre än killar i fotboll? Det är själva grunden för att vi i den civiliserade världen fortfarande delar upp idrotten i herrar och damer, inte att vi som i Saudiarabien och Iran tror på könssegregation och kvinnans underordning i största allmänhet.

Med bättre menar jag inte att alla killar är duktigare – själv vet jag knappt vad som är upp och ned på en fotboll och skulle bli skrattad av plan om jag hoppade in i ditt damlag. Det accepterar jag och tänker inte ställa mig på någon scen och beklaga mig över. Det jag syftar på är de bästa fotbollstjejerna jämfört med de bästa fotbollskillarna.

Nu kan du förstås invända att du tror att skillnaderna beror på att tjejer inte får samma tillgång till fotbollsanläggningar eller lika bra tränare som killarna eller åberopa någon annan förment kvinnodiskriminerande samhällsstruktur, men faktum kvarstår och i sportens värld räknas i slutänden endast prestation.

Jag antar att du inte av rättviseskäl tycker att båda lagen i en fotbollsmatch ska koras till vinnare oavsett målresultat. Så frågan är varför du tycker att ditt kön och rättviseidéer kopplade till jämställdhetsideal ska ge kvinnliga fotbollsspelare samma sportsliga värde som manliga även om ni är sämre.

Vill man vara lite elak skulle man kunna kalla damfotbollen för en skyddad verkstad – skyddad från konkurrens från killarna, precis som utmärkelsen du nyss fick. Det är inte så man vanligtvis arbetar med jämställdhet, genom att skilja kvinnorna från männen. Tvärtom ser man till att öppna upp sektorer i samhället för båda könen och låter alla konkurrera med alla, oavsett kön – undantaget dem som vill fuska genom kvotering förstås, men jag förutsätter att du som idrottskvinna tar avstånd från fusk.

Nu invänder du kanske att tjejer inte har samma fysiska förutsättningar som killar och att vi därför måste ha den här könsuppdelningen inom fotbollen. Men det är i så fall de facto att säga precis det jag säger ovan – tjejer är inte lika bra i fotboll som killar. Det är till och med att säga mer – att tjejer inte ens kan bli lika bra hur hårt de än anstränger sig.

Jag inser att det finns sporter/idrotter där fysisk styrka är så pass avgörande att det är meningslöst att mäta tjejers och killars prestationer mot varandra. Men frågan är om fotboll hör till dem. Du vände dig ju själv i ditt tacktal mot kommentarer om att tjejer kanske borde spela på en mindre plan, med mindre mål och lättare boll. Sådana invändningar har man inte i exempelvis kulstötning där det är helt accepterat att damkulan väger typ hälften så mycket som herrkulan.

Jag tolkar ditt resonemang som att du inte gör den där invändningen ovan, utan tvärtom tror att fotboll är en av de sporter där killar och tjejer kan konkurrera med och mot varandra på lika villkor. Ett förslag från mig är att du, innan du nästa gång ställer dig upp som representant för en påstått utsatt grupp och pratar jämställdhet inom fotbollen, tar initiativ till att sätta ihop Sveriges bästa damlag och låta det möta Sveriges bästa herrlag. Spelar ni oavgjort eller vinner har du öppet mål när du sedan tar till orda i frågan igen. Får ni storstryk finns det kanske däremot anledning att fundera över ett annat tonläge.

Jag hoppas att det i varje fall går bättre för damlandslaget och för dig än det gjorde när ni förlorade med 3-0 mot ett pojklag i Stockholm på Bosön 2015 och du personligen dessutom av Aftonbladet Sport utnämndes som ansvarig för alla tre baklängesmålen. Inte ens er tränare, vänsterradikala Pia Sundhage som troligen är ännu mer feminist än du, hymlade med att ni helt enkelt var för dåliga fotbollsspelare och i ”oerhört stort behov av att träna teknik”. Det förutsätter jag att du har gjort sedan dess så att du har täckning för dina kaxiga ord i samband med att du tog emot diamantbollen.

Du pratade också om att du idag skulle vara ekonomiskt oberoende om du varit manlig fotbollsspelare. Jag antar att du inte på grund av ditt kön i Sverige 2019 är beroende av att bli försörjd av en man som kvinnor i gamla tider, även om det lät lite så. Du menade nog att du skulle ha varit rik, vilket är en annan sak. De flesta som arbetar hårt blir inte rika, oavsett hur duktiga de är på det de gör, och det gäller både killar och tjejer.

Men har du tänkt tanken att sanningen kanske är den motsatta? Om du fått chansen att spela herrfotboll i stället för damfotboll kanske du inte skulle ha kommit särskilt långt alls, kanske inte stått med någon utmärkelse i handen som nu. Du kanske helt enkelt inte hade stått dig i den betydligt hårdare konkurrensen.

Huvudanledningen till att det finns mer pengar i herrfotbollen är kommersialiteten – att folk vill se den bästa fotbollen med de bästa spelarna. Självömkande gnäll som det du ägnade dig åt när du fick Diamantbollen kommer inte att dra fler åskådare till damfotbollens matcher. Ingen vill se tjejer spela fotboll i offerkofta. Bättre spel på planen kan däremot definitivt vara en framkomlig väg.

Du fick visserligen en del applåder från publiken för dina jeremiader men det var från personer som pavlovskt betingats att jubla över varje politiskt korrekt plattityd av det slaget. De skulle ha applåderat Gudrun Schyman också. I verkligheten utanför salongerna får hennes parti dock bara några promille i väljarstöd. I den situationen antar jag att du inte vill att damfotbollen ska hamna.

De breda massorna uppskattar inte gnällfeminism och tycker inte att det gnällfeminister säger har särskilt mycket att göra med verklig jämställdhet och än mindre med hur verkligheten för män och kvinnor i Sverige idag faktiskt ser ut. Det är samma breda massor som inte röstar på Fí som älskar fotboll. Det är dem du måste vinna, inte salongsfeministerna på första raden när Diamantbollen delas ut.

Ett möte mellan Sveriges bästa damlag och Sveriges bästa herrlag skulle sannolikt dra en hel del fotbollspublik och även få stor medial uppmärksamhet i såväl Sverige som internationellt. Här har ni tjejer chansen att skriva in er i historieböckerna som fotbollens motsvarigheter till Billie Jean King – utan fusk till och med eftersom ni i motsats till den kvinnliga tennisprofilen från 1973 kommer att möta de bästa, inte otränade manliga motståndare som gått i pension sedan ett par decennier.

För att bli bra i en sport behöver man möta det bästa motståndet. Den här typen av matcher skulle därför sannolikt bidra till en höjning av nivån på damfotbollen, vilket i sin tur skulle öka publikintresset, göra den mer kommersiellt intressant och attrahera mer pengar. Allt det jag förstår att du önskar dig.

Visar det sig sedan – direkt eller på lite sikt – att tjejer faktiskt kan vara lika bra på att spela fotboll som killar, då kan vi i Sverige – som gillar att ligga i jämställdhetspolitisk framkant med feministiska regeringar och annat – börja introducera mixade lag och slå ett slag för fotbollen som en arena där ditt kön inte spelar någon roll.

Bollen ligger hos dig Nilla, och då syftar jag inte på diamantvarianten, utan på den du kan sätta i rullning för att kanske på sikt få till stånd ett verkligt paradigmskifte i fotbollsvärlden. Och jag är övertygad om att du kommer att få positiv respons från herrfotbollen. Det i motsats till den välförtjänta kritik du nu fick från både Janne Andersson och ”Granen” för ditt kverulerande och kontraproduktiva utspel som inte gagnade jämställdheten mellan könen utan tvärtom rev jämställdhetsbroar som andra byggt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
553Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons