amanda-duarte-feature

Skärmdump/Pressbild/Alexander Torrenegra

Utrikes

New York Times-profil kritiseras för utspel om vita flickor som våldtas av svarta män

Publicerad 5/10/2022
Annons

New York Times-profilen Amanda Duarte kritiseras för ett utspel på Twitter där hon frågar sig hur vita amerikanska lagstiftare skulle må om deras ”små vita döttrar våldtogs av och blev gravida med svarta män”.

Utspelet, som bland annat uppmärksammas av Newsweek, gjordes förra veckan. Bakgrunden är ett läckt utkast till ett domslut där USA:s högsta domstol planerar riva upp det nästan 50 år gamla Roe mot Wade-prejudikatet, vilket ger ett övergripande federalt skydd för aborter.

Faksimil

Vill införa 15-veckorsgräns

Ett antal delstater försöker förbjuda eller göra inskränkningar av aborträtten. I centrum för debatten finns Mississippi där en lag stiftats som innebär att inga aborter, förutom sådana som är medicinskt påkallade, får genomföras efter graviditetsvecka 15.

Det är den lagen som överklagats till och som Högsta domstolen nu ska ta ställning till. Tidigare praxis säger att delstaterna inte får inskränka aborträtten före vecka 24.

Enligt det läckta utkastet till HD-domen, som väntas avkunnas nästa månad, ifrågasätts om det är HD:s sak att besluta om aborter. Enligt det saknas stöd i konstitutionen för att fortsätta upprätthålla prejudikatet.

Faksimil

Arga protester

Ryktena om att abortprejudikatet kommer rivas upp har lett till ilskna reaktioner. Inte minst har upprörda abortanhängare samlats utanför flera HD-domares hus för att protestera. Främst är demonstranterna arga på Brett Kavanaugh och Neil Gorsuch – två domare som tillsattes av Donald Trump.

Även de övriga fyra domare som tillsatts av republikanska presidenter, Clarence Thomas, Amy Coney Barrett, Samuel Alito och John Roberts, är måltavla för protesterna. Under onsdagen planerar demonstranter samlas även utanför deras hus, skriver The Hill.

New York Times-profil twittrar

En av de mer extrema reaktionerna på ryktena om att HD kommer godkänna en 15-veckorsgräns kom förra veckan från New York Times-skribenten Amanda Duarte.

I en tweet förra veckan kallar hon de politiker som vill inskränka aborträtten för ”vit makt-lagstiftare” och frågar sig hur de skulle må ”om deras små vita döttrar våldtogs av och blev gravida med svarta män”.

Duarte tog dagen därpå bort och bad om ursäkt för tweeten.

Faksimil

Fler extrema åsikter

Det är inte första gången som Duarte, som även skrivit för andra liberala publikationer som Buzzfeed och The New Yorker, twittrar saker som väcker reaktioner.

Duarte har tidigare uttryckt anti-vita och extrema åsikter, som att vita människor borde sluta föda barn och twittrat ut en önskan om att få barn med Donald Trump så att hon kan halshugga barnet.

Amanda Duarte har nu tagit bort sitt Twitterkonto.

Faksimil
Faksimil
Faksimil

Faksimil
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons