farage-zuckerberg
Utrikes

Nigel Farage läxade upp Facebooks grundare

Publicerad 5/23/2018
Annons

Farage anser att Facebook censurerar konservativa röster. Zuckerberg frågades ut i EU-parlamentet.

Den tidigare partiledaren för det brittiska partiet UKIP (United Kingdom Independence Party) och nuvarande EU-parlamentariken för samma parti, Nigel Farage, konfronterade under tisdagen Facebooks grundare Mark Zuckerberg i en utfrågning i EU-parlamentet. Farage började med att berätta att han själv är Facebooks bästa kund i EU-parlamentet i fråga om engagemang och antal följare och att han hoppades att Zuckerberg var glad att se honom.

Farage kritiserade under utfrågning Facebook för att numera censurera konservativt politiska åsikter. Enligt hans uppgifter har Facebooks algoritmer gjort att politiker och opinionsbildare med konservativa åsikter har förlorat 25 procent av sina följare sedan januari i år. Han ställde sig också frågande till vilka det är som kontrollerar texterna på Facebook och hur de bestämmer vad som är politisk acceptabelt. Farage var missnöjd med avsaknaden av transparens kring detta.

Han påpekade samtidigt i sitt anförande att han historiskt inte tror att Brexit eller valet av Donald Trump som president i USA hade skett utan social media och Facebook. Vidare sa han att det var tack vare social media som man kunde gå bakvägen från så kallad mainstream-media.

Det var med anledning av skandalen kring företaget Cambridge Analytika, som hade delat information om 87 miljoner Facebook-användare, som Zuckerberg ombads att ställa upp i utfrågningar i både den amerikanska kongressen och EU-parlamentet. Cambrige Analytika har efter att skandalen upptäcktes begärts i konkurs.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons