prostitution-83773
Inrikes

Nigerianska kvinnor tvingas till prostitution i Malmö med voodoo-ritualer

Publicerad 4/17/2018
Annons

En trafficking- och prostitutionshärva i Malmö som rullats upp får nu sitt rättsliga efterspel. En kvinna från Nigeria ställs inför rätta vid Malmö tingsrätt misstänkt för människohandel och grovt koppleri efter att ha styrt en verksamhet där kvinnor från hemlandet transporterats till Sverige och tvingats till prostitution med hjälp av voodoo. En man medåtalas också.

Lisa Green, som har titeln ’regionskoordinator mot människohandel’ på ’Kompetenscentrum för sexuella tjänster’ i Malmö, säger i en kommentar till rättegången att det är ganska vanligt att voodoo används för att styra människor i sådana här sammanhang eftersom en majoritet av befolkningen i Nigeria tror på sådan vidskepelse.

– För de som tror på voodoo blir det en sanning. Det blir ett oerhört produktivt sätt att få människor att lyda och det är vanligtvis en person i maktposition som inte går att ifrågasätta som använder voodoo, säger Lisa Green till SVT.

Hon förklarar att det är oerhört svårt att få de här kvinnorna att lämna prostitutionen eftersom de är övertygade om att medlemmar i deras familj kommer att drabbas av voodoo-förbannelser om de inte lyder sina hallickar.

Merparten av prostitutionen i Sverige bedrivs numera av utländska ligor. I Malmö är det främst nätverk med kopplingar till Nigeria och Rumänien, berättar Lisa Green. De flesta prostituerade kvinnor hennes organisation kommer i kontakt med kommer från dessa länder.

Green nämner däremot inget om bland vilka nationaliteter i Malmö det är vanligast att man tar dessa prostituerades tjänster i anspråk.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
443Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons