Poliser som på ett “orimligt” sätt beordrar journalister att sluta filma eller dokumentera ett polisingripande ska man som journalist ignorera. Det anser yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, med anledning av helgens demonstrationer i Stockholm.
– Så länge de inte ställer sig mitt i vägen för poliserna, då är det helt legitimt att fotografera och dokumentera, säger Funcke till Samnytt.
Det var i lördags som journalisten Jesper Johansson på ett brutalt sätt greps av polis när han videodokumenterade ett polisingripande under demonstrationen i Stockholm mot coronarestriktionerna. Det är oklart exakt varför Jesper greps, men en av de ingripande poliserna provocerades av att hans ansikte kom med på film.
– Du ska inte stå och filma mig i ansiktet. Förstår du? utbrast polismannen när Jesper greps, något som hörs tydligt på filmklipp från gripandet.
Jesper försökte lugna ned polismannen, särskilt eftersom han var rädd att kameran skulle gå sönder.
– Polismannen greppade tag i kameran på ett sätt som får mig att tro att han kommer knäcka skärmen på min kamera, säger han till Samnytt.
Därefter eskalerade situationen snabbt. Jesper berättar att en av polismännen tog sin batong och slog honom två gånger över hans vänstra vad. Varsin polis tog därefter tag i hans ben, och tvingade ned honom på marken, medan en av dem tog tag i hans fot och vred om. En polisman satte en fot på Jespers rygg medan en annan pressade sin hand mot hans huvud och hals, varpå han fick svårigheter med att andas.
Blåljussabotage
Polisen upprättade under lördagen en polisanmälan om sabotage mot blåljusverksamhet, något myndigheten även skrivit om på sin hemsida. Jesper Johansson misstänker att det är honom de syftar på eftersom poliserna som grep honom pratade om det.
– De luftade de misstankarna där. Jag hörde när polisen ville få det till sabotage mot blåljusverksamhet, men det var inget jag blev delgiven misstanke om, berättar han för Samnytt.
Jesper har kontaktat polisen, men har inte fått veta något mer om misstankarna mot honom.
– De säger att de inte har fått in någon handling från helgen. Jag har inte fått något meddelande från polisen, så jag vet ingenting mer, förklarar han.
Det Jesper Johansson däremot vet är att han misstänks för våldsamt motstånd.
“Det kan vara lite av varje”
Per Fahlström på polisens mediecenter i Stockholm berättar för Samnytt att sabotage mot blåljusverksamhet är ett ganska vagt definierat begrepp.
– Det är ganska brett. Det kan vara lite av varje. Att man hindrar polisen i sin tjänsteutövning till exempel, förklarar han.
– I det generella fallet: Om man hindrar polis, ambulans eller brandbil så att de inte kommer fram med polisbilen eller att man håller på med ett ingripande. Den typen av brott.
Vare sig Fahlström eller hans kollegor vill svara på frågor om den polisanmälan om blåljussabotage som upprättades i lördags. Istället hänvisas vi till Åklagarmyndigheten.
Åklagaren vill inte svara
På City åklagarkammare i Stockholm är det chefsåklagare Katarina Lenter som ansvarar för utredningen. Åtminstone fram till hon hittat en åklagare att lägga över ansvaret för utredningen på.
– När det gäller sabotage mot blåljussverksamhet ska det vara en åklagarledd förundersökning är det bestämt. Just de brotten. Men när det gäller våldsamt motstånd så är det ett brott som kan ledas av polis, förklarar chefsåklagaren.
Lenter kan inte svara på om det är Jesper Johansson eller någon annan som misstänks för sabotage mot blåljusverksamhet, eftersom det råder förundersökningssekretess. Inte ens en fullmakt från Jesper hjälper, berättar hon, eftersom den misstänkte inte alltid ska få veta om det är han som utreds för brott.
– Det är inte säkert, säger hon.
Så han kan vara misstänkt utan att ha blivit delgiven misstanke om brott?
– Ja, så är det. Det är många som är misstänkta men som inte blir delgivna misstanke. De kanke inte ska veta om att de är misstänkta förrän vi delger dem heller.
Yttrandefrihetsexperten kritisk
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till att poliser ingriper mot journalister som dokumenterar polisens arbete.
– Det är synnerligen allvarligt om polisen utan grund förhindrar en reporter eller fotograf att närvara och spegla ett skeende, säger han till Samnytt.
– Oavsett om det är alternativmedia eller Dagens Nyheter ska de behandlas lika. Det ska inte finnas någon gräddfil bara för att man kommer från ett etablerat medium, fortsätter han.
Funcke har sett flera videoklipp från helgens demonstration. Däremot har han när Samnytt pratar med honom ännu inte sett den video där Jesper Johansson grips.
– Jag såg en sekvens där polisen förde bort någon. Då sprang det ett antal fotografer vid sidan om och fotograferade det där. Och så länge de inte ställer sig mitt i vägen för poliserna, då är det helt legitimt att fotografera och dokumentera ett sådant ingripande, säger Funcke.
Journalister kan trotsa polisen
Nils Funcke poängterar att lagen gäller även för journalister och pressfotografer, men att polisen inte kan ställa “orimliga” krav, och det är upp till polisen att bevisa på vilket sätt en pressfotograf stört deras arbete.
– Bevisbördan ligger på polisen att dokumentera varför de gjorde det här ingripandet. Även polisen kan göra felbedömningar, säger han.
Han går så långt som att säga att poliser som ställer “orimliga” krav på journalister och pressfotografer inte behöver lydas.
– Står man tio meter bort och fotograferar någonting och poliserna tycker att man står för nära, utan att det påverkar själva tjänsteutövningen. Då är det en orimlig begäran. Då ska man trotsa den enligt min uppfattning, säger Nils Funcke.
VIDEO: Reporter nedbrottad av polis efter att ha filmat ingripande
Tycker du om det vi gör?
Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.
Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.