Inte mindre än nitton klimatextremister från ”Extinction Rebellion” dömdes idag för skadegörelse och ohörsamhet mot ordningsmakten för en protestaktion i Stockholm sommaren 2020.

Det är 28 augusti 2020 som klimatdemonstranter intar Stockholm. Samtidigt som klimatrörelsens drottning Greta Thunberg håller tal på Mynttorget, blockerar extremister från ”Extinction Rebellion” gator i huvudstaden.

LÄS ÄVEN: Vänsterextrema klimataktivister stoppade trafiken i centrala Stockholm

Vägrar flytta på sig

När polisen uppmanar extremisterna att flytta på sig, eftersom de blockerar trafiken, vägrar de.

– Jag satt på gatan och vägrade att flytta på mig under polismans befallning. Jag ville inte följa polismans befallning, för att det var nödvärn för planeten, förklarar en av extremisterna i polisförhör.

Att extremisterna agerar i ”nödvärn” för klimatet är något som flera av dem hävdar när polisen förhör dem.

Foto: Polisen

Klottervandalism

Flera av extremisterna roar sig dessutom med att klottra budskap på fasader i centrala Stockholm. Slogans som ”Här påskyndas klimatkollapsen” och ”Ta livet” samt Extinction Rebellions symbol klottras inte minst på Handelsbankens fasad och fönsterrutor vid Kungsträdgården.

Banken får anlita en saneringsfirma som med hjälp av starka kemikalier i flera omgångar kommer och rengör fasaden från extremisternas klotter.

I polisförhör påpekar de klottrande vandalerna att färgen de sprejat på fasaden är vattenbaserad, och hävdar att den därför försvinner av sig själv.

– Den hade försvunnit med tiden, bara det hade regnat, påstår en av dem.

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

26 åtalade

Nu, nästan två år senare, har sammanlagt 26 extremister från Extinction Rebellion åtalats för gatuockupationen och klottervandalismen sommaren 2020. Stockholms tingsrätt dömer nitton av dem till dagsböter för bland annat ohörsamhet mot ordningsmakten och skadegörelse.

Domstolen avfärdar extremisternas argument att de agerat i ”nöd”. Den menar att det kan ifrågasättas om ”gärningen är en motiverad och verkningsfull åtgärd för att avvärja faran mot liv, hälsa och egendom”.

Övriga sju åtalade frias eftersom det inte gått att utreda om de tagit del i just den protestaktion åtalet gäller.

Domstolen nekar dessutom Handelsbanken skadestånd för klottersaneringen eftersom den köper extremisternas argument att den vattenbaserade färgen hade försvunnit av sig själv så fort det regnat.

LÄS MER: MP-språkrör stoppade flygplan – hundratals försenades