dmz (1)

DMZ från Nordkoreas sida. Foto: Uri Tours (CC BY-SA 2.0)

Utrikes

Nordkorea hotar att gå in i neutrala zonen – på grund av flygblad

Publicerad 6/16/2020
Annons

Flygblad kritiska till Kim Jong-un och hans regim har skapat ett spänt läge mellan Nord- och Sydkorea senaste veckorna. Nordkorea har varnat att de är ”fullt redo” att skicka in trupper i den demilitariserade zonen (DMZ) om avhopparna fortsätter att skicka in flygblad med propaganda mot regimen.

Koreas Folkarme (KPA) sa i tisdags att de har studerat en plan för att ta tillbaka zoner som demilitariserades under 2018 efter ett avtal med Sydkorea för att ”omvandla fronten till en fort och ytterligare stärka den militära närvaron mot Syd”.

– Vår armé kommer snabbt och grundligt implementera alla beslut och ordrar från partiet och regeringen, sa KPA i ett uttalande till KCNA nyhetsbyrå.

KPA sa samtidigt att Nordkorea kommer skicka sin egen propaganda till Syd som en del av ett ”storskalig flygbladsspridningskamp mot fienden”.

Nordkorea har brutit den intra-koreanska snabblinjen och hotat att stänga sitt kontaktkontor – en viktig kontaktpunkt mellan de två regeringarna. Landet hotade även att permanent stänga Kaesong industriella komplex, en gång symbol för ekonomisk samarbete dem emellan.

Vill pressa Sydkorea till samarbete

Vissa experter tror att Nordkorea använder flygbladskampanjen för att pressa Syd till att återuppta gemensamma ekonomiska projekt. En anledning sägs vara rapporter om matbrist i Pyongyang samt att kommunicera sin ilska om brist på framsteg i de nukleära samtalen med USA.

Samtalen om att rusta ner landets kärnkapacitet har avstannat efter det andra mötet mellan Kim Jong Un och Donald Trump år 2019 efter att de inte kommit överens över lättnader av sanktionerna.

– Flygbladet är en ursäkt eller berättigande för att höja insatserna, hitta på en kris och tvinga Seoul att få vad de vill ha, sa Duyeon Kim, en rådgivare vid International Crisis Group.

Pyongyang känner sig sviket av Sydkoreas förutsägelse att USA skulle lätta på vissa sanktioner i utbyte mot att Nordkorea stänger sin kärnkraftsreaktor, samt är irriterade på att flygbladen och Sydkoreas militära övningar med USA fortsätter, sa Kim.

Agerar mot avhopparnas flygblad

– Jag beklagar att samtalen mellan Nordkorea och USA och de intra-koreanska relationerna inte har gjort de framsteg som förväntades, sa Moon Jae-in tidigare i veckan. Men var som är viktigast är tillit, som Syd och Nord borde bygga genom konstant dialog, fortsatte han.

Flera avhoppargrupper i Sydkorea har skickat in flygblad tillsammans med mat, endollarsedlar, små radios och USB-stickor med Sydkoreanska filmer och nyheter. De skickas vanligtvis med ballonger över en starkt bevakade gränsen.

Men den sydkoreanska regeringen har anmält två sådana grupper till polisen och säger att deras handlingar inte hjälper ”ansträngningarna för att uppnå fred och framgång på den koreanska halvön”.

Avhoppargrupperna har dock sagt att de ämnar fortsätta skicka flygblad över DMZ.

LÄS ÄVEN: Varför pratar ingen om den arabiska slavhandeln?

authorimage

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons