➤ NORDKOREA / KÄRNVAPEN Tidigt på söndagsmorgonen genomförde den kommunistiska diktaturen Nordkorea vad de själva uppger var en provprängning av en vätebomb. Omvärlden fördömer sprängningen och bedömare menar att en ny kärnvapenupprustning i världen och ökad risk för kärnvapen krig kan bli en följd av Nordkoreas agerande.

Nordkorea hävdar att den vätebomb man nu utvecklat och provsprängt kan monteras på en s.k. interkontinental ballistisk missil som regimen också har tillgång till. Den skulle i så fall få en mycket lång räckvidd och utgöra ett hot inte bara mot Sydkorea och Japan i närområdet, utan även mot exempelvis USA.

I Sydkorea har man efter sprängningen höjt den militära beredskapen och aviserar att man nu kommer att förstärka sitt försvar med vapen från USA. Den amerikanske presidenten Donald Trump kommenterade på förmiddagen Nordkoreas provsprängning med att den måste betraktas som väldigt hotfull och som en fara för USA.

Även Japans premiärminister Shinzo Abe har officiellt kommenterat sprängningen och sade bland annat att Nordkoreas agerande är ”fullkomligt oacceptabelt”.