Enligt sydkoreansk media har den nordkoreanska eliten tvingats lämna ifrån sig sina hundar då de symboliserar ”västerländsk dekadens”. Samtidigt åtgärdar man matbristen i landet.

I Nordkorea är det främst personer i samhällets toppskikt som har råd med lyxen att ha hund, vilket i sin tur signalerar överlägsenhet. Enligt landets diktator Kim Jong-un leder detta till socialt missnöje och bör ses som en trend fläckad av borgerlig ideologi.

En av Sydkoreas äldsta tidningar rapporterar att nordkoreanska myndigheter har identifierat hushåll med hundar och tvingat dem att lämna ifrån sig djuren alternativt konfiskera dem med våld och avliva hundarna. Vissa ska sedan tas till statliga zoo eller säljas till restauranger.

Enligt tidningen kommer beslutet i samband med en ökad social oro för den försämrade ekonomin, pandemin och stora översvämningar.

Fortfarande populärt i Kina och Nordkorea

I juli publicerade en annan sydkoreansk tidning liknande uppgifter från Nordkorea. Källor uppgav då att hundar över 15 kg köptes upp för att förse restauranger i huvudstaden Pyongyang med kött. I stället för pengar fick hundägarna certifikat vilket garanterar att de ersätts med olja och ris i oktober.

Tillaga och äta hundkött har varit en sed som varit på väg bort i Sydkorea men är alltjämt populärt i Kina och Nordkorea där flera restauranger specialiserade på hundkött finns.

Enligt en rapport drabbar Nordkoreas matbrist 60 procent av befolkningen.