Norges justitieminister Jøran Kallmyr meddelar nu att man kommer återkalla uppehållstillstånd för de individer som deltagit i terroristorganisationen Islamiska staten heliga krig.

LÄS ÄVEN: Löfven vägrar ändra grundlagen: Terrorister ska behålla svenskt medborgarskap

Medan regeringen i Sverige står passiva mot individer som rest till Mellanöstern för att delta hos IS och nu återvänder till någon av landets kommuner väljer Norge en helt annan linje.

Det var i samband med att det norska regeringspartiet Fremskrittspartiet höll landsmöte på fredagen som uppgifterna presenterades. Justitieministern slog fast att dessa individer inte ska tillbaka till Norge, rapporterar NRK.

– Det här är personer som utgör en allvarlig säkerhetsrisk mot vårt liv och våra värderingar. De ska inte tillbaka med norsk hjälp. Det är helt säkert, berättade Kallmyr.

LÄS ÄVEN: Återvändande IS-terrorister ger inte upp: ”Hungern tvingade ut oss – annars hade vi stannat”

Ingen familjeåterförening
Norge kommer att återkalla både tillfälliga och permanenta uppehållstillstånd. De individer med kopplingar till terroristorganisationen som har barn i landet kommer inte tillåtas familjeåterförening.

– Om föräldralösa barn kommer till Norge, kommer vi att se till att vi ger instruktioner till myndigheter att om föräldrarna återvänder, så ska de inte återförenas med barnen. Jag skickar den instruktionen på måndag, berättade Kallmyr.

Öppnar för att hjälpa IS-barn
Samtidigt öppnar man för att hämta hem de så kallade IS-barnen som befinner sig i olika flyktingläger i Syrien. De pågår ett arbete för att undersöka hur många barn med anknytning till Norge som befinner sig i Syrien.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor bränner ned ”otrognas” tält i flyktingläger