Norge väljer en annan väg än EU och kommer inte censurera ryska mediakanaler, likt det EU gjort. ”Yttrandefriheten står stark”, meddelade Norges statsminister.

Liksom EU-länder och USA inför Norge nu sanktioner mot Ryssland. De anammar helt enkelt de sanktioner EU redan infört.

– Vi inför de mest omfattande sanktionerna någonsin på europeisk mark. Det är ett naturligt val att stå tillsammans med europeiska och nordiska länder. Målet är att påverka Rysslands förmåga att föra sitt illegala krig. De påverkar också Vitryssland som är inblandade, säger Norges statsminister Støre.

Men på en punkt kommer Norge inte härma EU. De tänker nämligen inte censurera ryska nyhetsmedier såsom RT och Sputnik.

– I dagsläget kommer vi inte blockera Russia Today och Sputnik från att sända via internet och tv i det här landet. Yttrandefriheten är central här, men också vår förmåga att skicka information och bidra med vad vi anser är en trovärdig nyhetsbevakning som kan nå länder utanför oss.

I Sverige och övriga Europa har man i motsats valt att censurera nyhetsbolagen. Den kontroversielle socialdemokratiske demokratiministern Jeanette Gustafsdotter påstår att censuren inte bryter mot svensk grundlag.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, menar att beslutet är felaktigt.

– Att använda censur för att stoppa journalistik, oavsett vad det handlar om för journalistik, är att gå emot själva idén med pressfrihet, sa Erik Halkjaer till SvD (1 mars 2022).

LÄS ÄVEN: Censurerade Granskning Sverige – nu ny kulturminister

LÄS ÄVEN: Gustafsdotters första uppdrag som kulturminister: stoppa stöd till ”högerextrema” medier