På fredagen presenterade de norska regeringspartierna Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti det gemensamma förslaget som man kallar “den viktigaste socialpolitiska reformen i modern tid”.

I Norge har man efter flera års debatt hämtat inspiration från Portugal där bruk och mindre innehav av alla droger avkriminaliserades för 20 år sen. Tanken med detta var att flytta ansvaret för drogproblematiken från rättsväsendet till sjukvården.

Nu menar de norska politikerna att straff gör mer skada än nytta.

– Vi har kämpat för en mer human narkotikapolitik i över tio år. Straff skadar! Det fungerar inte. Tvärtom kan det göra det svårare för människor som behöver hjälp. Och det bidrar till utstötning och stigmatisering av sårbara människor. Vi kan inte längre basera den norska narkotikapolitiken på vad vi känner eller tror, säger kunskapsminister Guri Melby.

Med på pressträffen fanns även hälsominister Bent Høie som presenterade omfattande satsningar på beroendevård.

– Många menar att man måste ha kvar hot om straff för att avhålla unga för att prova narkotika. Jag är oenig och menar att unga kan motiveras utan tvång eller hot om straff, sa Høie.

Exakt var gränsen för det straffria innehavet kommer att gå är oklart. I regeringens förslag anges en lägre nivå än vad den statliga utredningen rekommenderat.

Inte en legalisering

Samtidigt understryker man att den så kallade rusreformen inte handlar om en legalisering, i stället kommer en person som tas för bruk, innehav eller köp av en mindre mängd narkotika inte längre att straffas.

Huvudlinjen ska i stället för straff vara att personen hänvisas till en särskild rådgivningsenhet där man vid behov kan bli erbjuden hjälp.

Stortinget ska rösta om förslaget senare i år.