Det i ett internationellt perspektiv ansvarslösa sätt som den svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten hanterat coronakrisen har, som Samhällsnytt tidigare rapporterat om, lett till att Sverige stängs ute när länder nu börjar släppa på reserestriktionerna. Norge är ett av dem men beslöt först att tillåta resor till och från Gotland. Nu skärper man dock restriktionerna att omfatta även den svenska ön.

Skärpningarna gentemot Sverige kommer samtidigt som Norge öppnar upp för resor till flertalet andra europeiska länder. För svenskar eller norrmän som besöker Sverige gäller dock strikt karantän.

Tidigare sades att Gotland skulle undantas men så blir det alltså inte när Norge den 15 juli släpper på reserestriktionerna mot övriga länder. För övriga nordiska länder lättade Norge på restriktionerna redan den 15 juni.

LÄS ÄVEN: Den nya Sverigebilden efter coronaviruset: ’Pariastat’

Den ytterligare skärpningen aviseras i ett pressmeddelande från det norska utrikesdepartementet. Beskedet bekräftades också av Norges statsminister Erna Solberg på en presskonferens på torsdagen.

Den norska folkhälsomyndigheten, FHI, anser efter en ny bedömning att den turistintensiva svenska ön inte längre uppfyller kriterierna för att kunna undantas från de karantänsregler som gäller för resenärer från övriga Sverige.

LÄS ÄVEN: Sverige ratas när Norge och Danmark öppnar gränserna mot varandra

Sohlberg gav inget slutdatum för hur länge de exklusiva restriktionerna gentemot Sverige ska fortsätta gälla. Hon antydde genom att hänvisa till ”smittoläget” att bollen ligger hos Sverige att se till att uppfylla kriterierna.