640px-Sylvi_Listhaug-4

Sylvi Listhaug. Foto: Bård Gudim, FrPMedia

Utrikes

Norges f.d. justitie- och invandringsminister: Alla kulturer är inte lika mycket värda

Publicerad 6/8/2018
Annons

När Sylvi Listhaug, Norges tidigare justitie- och invandringsminister, var på ett öppet möte på Universitetet i Tromsøs campus i Harstad, vågade hon ifrågasätta tanken på att alla kulturer är lika mycket värda. ”Jag tycker inte en kultur med kvinnoförtryck är lika mycket värd”, ska hon ha sagt enligt VG. 

Mötet med Listhaug varade i omkring två timmar, varav frågestunden upptog omkring en timme.

– Jag tycker inte en kultur med kvinnoförtryck är lika mycket värd. Jag tycker inte en kultur utan religionsfrihet, och en kultur där flickor inte får bestämma över sin egen kropp är lika mycket värd. Vi läser många exempel på män som skickar sina fruar och döttrar hem igen för att de inte gillar den norska kulturen, sa Listhaug enligt Harstad Tidende.

– När jag inte är här som minister kan jag prata mer fritt och så får jag mer tid att prata med folk, fortsatte hon till tidningen.

Under föredraget ska Listhaug ha varit rakt på sak, inte minst när det gäller ”det svenska tillståndet” – ett skällsord för att beskriva Sveriges invandring.

– Norge är långt ifrån det tillstånd Sverige är i, där regeringen måste sätta in militären för att ha kontroll på vissa områden. Men fortfarande är det enstaka delar i Norge som går galet. I Oslo säger Raymond Johansen att snacka om etnicitet är att spåra ur. Jag menar att det är att sticka huvudet i sanden. Men få vågar säga att ju fler invandrare man tar in desto svårare blir integrationsarbetet. En restriktiv invandringsmodell är viktig för att trygga det norska välfärdssamhället, sa den före detta ministern.

En av åskådarna var nöjd med Liusthaugs framträdande.

– Att lyssna till Sylvi var intressant. Det var många saker jag funderade på som jag fick svar på. Jag tyckte hon var duktig och gillade att det var avsatt så mycket tid för frågor. För min del hade jag önskat att hon använde mer tid för äldrefrågor men hon täckte det temat bra också, sa Liv Stangness.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug, född 25 december 1977 i Ålesund, Norge, är en norsk politiker för Fremskrittspartiet. Hon var fram till mars 2018 invandrings- och integrationsminister i Justitie- och beredskapsdepartementet (de sista månaderna även som justitieminister) i Erna Solbergs regering, en ministerpost som upprättades från och med 16 december 2015.

Den 20 mars avgick Listhaug för att undvika en misstroendeomröstning, efter att hon via Facebook anklagat Arbeiderpartiet för att sätta terroristers rättigheter före nationens säkerhet. Detta var något hon fick stark kritik för, då Anders Behring Breivik delvis riktade sig mot just Arbeiderpartiet då han utförde sina terrorattentat i Norge 2011. (Wikipedia)

Erna Solberg, Norges statsminister, ska redan i mars ha öppnat för en comeback för Listhaug i regeringen eftersom hon anser att hon gjort ett bra jobb på de tre ministerposter hon haft i Solbergs regering.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons