Taichi
Inrikes

Norrköpings kommun måste spara på vården – köpte tai chi-robotar för 375 tusen

Publicerad 2/19/2019
Annons

Norrköpings kommun har tvingats skära ned på allt utom skolan. Detta trots att det framkommit uppgifter om brister i vård och omsorg. Samtidigt har kommunen valt att fortsätta utveckla sin dröm om att bli en ”digital kommun” och bland annat investerat 375 000 kronor i vad man trodde var fem mångsidiga robotar som nu visat sig endast kunna användas till tai chi-övning.

Norrköpings strävan efter att bli en ”digital kommun” handlar om att ge invånarna en digital känsla och helhetsupplevelse. Som e del av planerna införskaffade man därför fem humanoida robotar som skulle se till att kommunen låg i framkant beträffande digitaliseringsstrategi. Dessa robotar menade kommunen hade stor potential att bli användbara i skolan men också inom vård och omsorg.

I september förra året mottog kommunens digitaliseringsdirektör, Johan Högne, robotarna som vardera uppges kosta 75 000 kronor, dvs sammanlagt 375 000 skattekronor. Han var vid det tillfället entusiastisk och förklarade att robotarna kan användas till mycket eftersom ”det bara är fantasin som sätter gränser”.

– Tänk dig en grupp barn som får ha morgongympa med den här lille roboten, förklarade Högne.

Nu har snart ett halvår passerat och kommunledningen är inte helt nöjd med robotsatsningen. Anledningen är att robotarna visat sig endast kunna utöva den kinesiska träningsformen ta ichi, rapporterar Computer Sweden.

När man insåg att tai chi-robotarna inte kom till någon större användning och heller inte mötte någon entusiasm från företag i kommunen valde man att söka efter färdigprogrammerade moduler som skulle kunna få roboten kapabel till att göra fler saker. Men nu visar det sig att leverantörerna inte längre har sådana moduler i lager.

Computer Sweden frågar digitaliseringsdirektören varför kommunen köpte in robotarna när användningsområdet var så begränsat. Högne anser att det inte handlar om några bortkastade pengar. Robotinköpet har nämligen stimulerat till nya samtal inom kommunen som gör att det ändå kan anses som välinvesterade pengar.

– Vi köpte dem som ett sätt att utmana vår egen organisation och att få igång en diskussion kring morgondagens teknik, förklarar Högne.

Tai chi-övning
I dagsläget fungerar roboten mest bara till att ge elever tai chi-pass i kommunens olika gymnastiksalar. I videon nedan kan den övning ses som Norrköpingsborna har fått för sina skattepengar.

Bantar välfärd
Samtidigt som kommunen satsar kraftigt för att ligga i digital framkant rapporteras det om flera sparkrav och brister i kommunen. I december förra året rapporterade SVT att Norrköpings kommun skär ner på alla områden förutom skolan. Det tvingade bland annat vård- och omsorgsnämnden att besluta om stora besparingar gällande timvikarier.

I september förra året uppmärksammade SR att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, mellan januari och september hade handlagt ett 20-tal ärenden som visade på brister inom hemtjänst, hemsjukvård och verksamhet för personer med funktionsnedsättning i Norrköpings kommun.

Ytterligare ett ärende som uppmärksammades var i april 2017 när 92-åriga Mary som fått en stroke önskade att få flytta till ett äldreboende – men Norrköpings kommun sade nej och ansåg att det räckte med fortsatt hemtjänst.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
933Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons