”Ut med sossarna och MP”. Det kräver bonden Erik Suurbeek utanför norrländska Sollefteå. Han är en i raden av svenska bönder som vill uppmärksamma allmänheten på konsekvenserna av regeringens politik.
– Om det sedan når fram till den där slipsnissen i Stockholm, det kan inte jag svara på, säger han till Samnytt.

Erik Suurbeek är 37 år och är tillsammans med sambon Camille Mårtensson köttbonde på en gård utanför Sollefteå. Han har de senaste veckorna fått stor uppmärksamhet i samhället. Anledningen är att han satt fast ett plakat fram på sin traktor med texten ”Sänk bränsleskatten nu! Ut med sossarna och MP!!!”.

– Vi har fått fruktansvärt bra respons. Vi trodde inte att det skulle bli så stort i lilla Sollefteå, säger han till Samnytt.

– Om det sedan når fram till den där slipsnissen i Stockholm, det kan inte jag svara på. Men jag fick i alla fall mitt statement gjort och jag är väldigt nöjd att det gick så bra.

”Väldigt imponerande”

En av dem som sett Erik Suurbeeks traktor med protestplakatet mot Socialdemokraterna och Miljöpartiet är 70-åriga Sollefteåbon Marie Malmsten. Hon tog ett par bilder på traktorn när den i helgen stod parkerad utanför Ica Kvantum i Sollefteå.

– Jag tycker det var väldigt bra gjort av Erik och Camilla, säger hon till Samnytt.

– Det var väldigt imponerande!

Foto: Privat

”Alla tjatar om lokalproducerat”

Erik Suurbeek berättar för Samnytt att vinsten från hans lantbruksverksamhet försämrats kraftigt av de höjda drivmedelskostnaderna.

– Det är ungefär fem kronor dyrare per liter. Man grinar när man tankar traktorn, säger han.

Erik tycker det är märkligt att regeringen straffar Sveriges bönder på det sättet, samtidigt som den pratar om vikten av lokalproducerad och ekologisk mat.

– Alla tjatar om lokalproducerat, men som de håller på nu med att höja skatter hit och dit så måste vi i värsta fall lägga ned. Det finns ingen ekonomi i att hålla på, säger han.

– Det blir inte bättre av att vi har ganska långa transporter till våra marker här uppe.

”Det har gått helt överstyr”

Samnytt skrev förra veckan om Sörmlandsbonden Alexander von Bothmer, som planerar ett protesttåg mot Stockholm.

LÄS MER: Bönder tågar mot Stockholm i protest mot bränslepriset: ”Lantbruket riskerar slås ut

– De har samma bekymmer som vi har. De har mer bekymmer. Där nere är det ännu högre elpriser än vi har, så de blir ännu hårdare drabbade, konstaterar Erik Suurbeek.

– Hela den där kedjan. Vi bönder får inte mer betalt för att kompensera.

Erik hoppas nu på en annan regering efter valet nästa år, som är mindre fientlig mot svenskt lantbruk.

– Jag tycker inte att de har gjort så bra jobb, speciellt inte MP, säger han.

– Det har gått helt överstyr med klimathysterik och skatter, säger Erik Suurbeek.