norsk-konsul

Skärmdump

Utrikes

Norsk toppdiplomat i Ryssland: ”Jag hatar ryssar”

Publicerad 8/2/2022
Annons

Elisabeth Ellingsen, Norges konsul i ryska Murmansk, fick i samband med ett hotellbesök i Ryssland tidigare i sommar ett utbrott och utbrast högljutt att hon hatar ryssar. Hennes ryssfientliga utspel fångades på film av en övervakningskamera.

Enligt norska NRK utspelade sig händelsen på ett hotell i Murmansk. Av videoupptagningen framgår att Ellingsen är missnöjd med städservicen på hotellet.

– Jag hatar ryssar! utbrister hon.

– Jag är van vid rena rum. Jag är från Skandinavien och inte van vid någon rysk kvinna som städar en sekund lite snabbt. Det är inte rent. Kan jag ens sova i sängen? fortsätter konsuln.

Norska UD: ”Beklagar”

Norska UD bekräftar för NRK att händelsen inträffade tidigare under sommaren och att man ”starkt beklagar” den.

– Uttalandet återspeglar inte på något sätt norsk politik eller norsk hållning gentemot Ryssland eller ryssarna. Händelsen följs nu upp internt på departementet, säger kommunikationschefen Tuva Bogsnes.

Departementet har inga fler uppgifter eller kommentarer än så.

Ryska svaret: ”Dra åt helvete”

Det norska konsulatet i Murmansk har varit stängt sedan 1 juli i år på grund av den ”svåra” bilaterala situationen. Videoklippet med de ryssfientliga uttalandena dök upp i lördags på Telegramkontot Mash. Enligt AFP ryktas det om att kontot är närstående de ryska underrättelsetjänsterna.

Den norska diplomatens agerande väcker starka reaktioner i Ryssland. Maria Zakharova, informationsansvarig för ryska Utrikesdepartementet, kallar det för en ”skandalös handling av hat, nationalism och främlingsfientlighet”.

Även Murmansk guvernör Andrej Tsjibis reagerar på videon.

– Vi ska inte tolerera russofobi i vårt land. Alla som hatar Ryssland kan dra åt helvete ut ur Ryssland, skriver han på Telegram.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons