En sverigedemokratisk lokalpolitiker i Bohuslän åtalas i Uddevalla tingsrätt för grov kvinnofridskränkning sedan han vid ett stort antal tillfällen misshandlat och kränkt sin flickvän. Bland annat har han vid flera tillfällen knuffat omkull flickvännen när hon varit gravid.

Enligt åtalet har SD-politikern mellan den första februari 2015 och 26 november 2017 ifjol systematiskt misshandlat, hotat, ofredat och sexuellt ofredat sin flickvän. Han har även utsatt henne för olaga frihetsberövande, olaga tvång, skadegörelse samt öppnat och läst hennes post.

Vid ett tillfälle, i maj förra året, drog SD-politikern ut flickvännen ur bilen på ett våldsamt sätt och knuffade därefter in henne i en stenmur. Kvinnan slog i huvudet och blev liggandes medvetslös på marken lutad mot stenmuren. Istället för att tillkalla hjälp tog mannen fram mobiltelefonen och tog kort på sin avsvimmade flickvän.

Vid ett annat tillfälle, när hon var höggravid, knuffade han omkull henne så hon föll baklänges ned i en grushög. Han ska enligt åtalet även ha fotograferat flickvännen när hon varit naken och hotat visa bilderna för sina kompisar. Totalt omfattar åklagarens gärningsbeskrivning 31 punkter.

Såväl SD-politikern som kvinnan är båda i 30-årsåldern. Kvinnan har i perioder tvingats ta sin tillflykt till kvinnojouren som hjälpt henne med skyddat boende. Till slut, i november ifjol, polisanmäldes mannen. Paret har en gemensam dotter som fyller tre år i sommar.

Personvald

Den sverigedemokratiske politikern kom in i kommunfullmäktige i valet 2014. På SD:s valsedel stod han högt upp på valbar plats i den kommun där han är politiskt aktiv. Samtidigt lyckades han få nästan hundra personkryss och räknas därför av Valmyndigheten som personvald.

Nu finns risk att politikern inte kommer få företräda Sverigedemokraterna framöver. Matheus Enholm är distriktsordförande för SD i Västra Götaland Norra, som SD-politikerns kommun tillhör.

– Vi har hanterat det i medlemsutskottet som ett snabbärende. Hans medlemskap är pausat så i dagsläget företräder han inte oss, sedan får man invänta rättegång, säger han till Samhällsnytt.

– Skulle han bli frisläppt i väntan på rättegång så företräder han inte oss och han är i dagsläget inte medlem.

SD-politikern polisanmäldes redan i november ifjol, men Matheus Enholm fick inte vetskap om polisutredningen förrän förra veckan då Sveriges radio ringde upp honom och ställde frågor. Enholm konstaterar att den åtalade politikern inte verkar vara en bra företrädare för partiet.

– Om han har gjort detta och han blir dömd för det så är han inte det, säger han.