Idag påbörjades officiellt massvaccineringen i EU. Först ut i Sverige var de boende på  äldreboendet Boken i Mjölby. Klockan fem minuter över åtta på söndagsmorgonen fick 91-åriga Gun-Britt Johnsson landets första dos.

Sammanlagt har hittills cirka 16 miljoner människor infekterats av corona i EU och över 336 000 avlidit. I måndags blev Pfizers vaccin godkänt av EU och nu har massvaccineringen satt igång.

Ett vaccin från läkemedelsbolaget Moderna förväntas bli det andra vaccin som rullas ut i Sverige, förutsatt att Europeiska läkemedelsmyndigheten godkänner det och EU-kommissionen ger klartecken. Detta väntas ske den 6 januari nästa år.

Tanken var att alla medlemsländer skulle starta samtidigt under söndagen. Flera länder såg dock ingen anledning till att vänta utan “tjuvstartade” vaccineringen i lördags, bland andra Ungern, Tyskland och Slovakien.

De satte igång bara några timmar efter att vaccinet anlänt från Pfizer-BioNTech, skriver Boston 25 News.

– Varje dag vi tvingas vänta är en dag för mycket, säger Tobias Krueger som förestår ett vårdhem i Halberstadt, i norra Tyskland.

De första transporterna av vaccinet anlände till sjukhus över hela EU i kylda behållare sent under fredagen och tidigt i lördags, efter att ha skickats från ett tillverkningscenter i Belgien strax innan jul.

Distribueringen har skett under stort hemlighetsmakeri för att säkerställa att ingen obehörig påverkar eller lägger beslag på innehållet.

LÄS ÄVEN: Tusentals sjuka efter att ha fått nya vaccinet

Vaccinet fördelas mellan regionerna baserat på befolkningsmängd och ålder

Första leveransen till Sverige räcker till cirka 4 900 personer och ges i två doser. Under sista veckan i år kommer ytterligare 80 000 doser till Sverige och samma mängd fortsätter anlända varje vecka till dess att fler vaccin godkänts.

Regionerna får sin del utifrån befolkningsmängd och hur många över 70 år som bor i en region, skriver DN.

Löfven ville inte föregå med gott exempel

I flera länder har politiska ledare varit först ut att låta sig vaccineras, för att stilla befolkningens oro för eventuella bieffekter. Exempelvis var Tjeckiens premiärminister, Andrej Babis, den förste att vaccineras i sitt land. I Bulgarien var hälsominister Kostadin Angelov först ut.

Den svenske statsministern var inte lika modig. I Sverige gavs den första dosen istället till 91-åriga Gun-Britt Johnsson.

LÄS ÄVEN: Män uppmanas frysa sperma före covid-vaccinering – befaras kunna bli sterila

“En historisk dag”

Efteråt talalade Gun-Britt med statsminister Stefan Löfven via länk. “Inte gjorde det ont, nej det gick bra”, meddelade hon enligt SR. Statsministern tackade både henne och personalen på Bokens äldreboende där hon bor.

– Gun-Britt, Ann-Louise och Azra – nu har ni visat vägen här, sade statsministern enligt DN.

Löfven beskriver det som en historisk dag och “en ljus stund efter ett mörkt år”. Vidare säger han att vaccineringen successivt kommer att skalas upp. Men på frågan om när han själv ska ta vaccinet är han vag.

– När vår tur i kön har kommit, då tar vi vaccinet, säger Löfven.

Regeringen har som målsättning att alla vuxna och barn som tillhör en riskgrupp ska erbjudas vaccinering under första halvåret 2021.

Azra Redzepovic, chef för verksamheten på Boken är lättad. Boendet har förberetts för vaccination under en längre tid, men att de skulle bli först i landet att utföra det fick de veta först under gårdagen.

– Det känns fantastiskt! Under dagen kommer alla våra boende som velat ta vaccinet få det, säger hon och lägger till att “vi har påbörjat slutet på pandemin i dag”.

LÄS ÄVEN: Invandrare orsaken till Sveriges höga coronadöd enligt Tegnell

De som först vaccineras är inte de drivande i smittspridningen

Lika lyrisk låter initialt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Det här är det bästa som har hänt på hela året, säger hon till SvD.

Wold säger dock även att eftersom det inte är de äldre som driver smittspridningen i Sverige så kommer det att dröja innan vi ser någon “rejäl effekt”.

De äldre är den främsta riskgruppen men smittan sprids mest bland invandrare, framför allt från Irak, Syrien och Somalia, något som både Wold och statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare konstaterat.