I drygt fem år har ett intensivt arbete pågått med att bygga om fotbollsarenorna i Saudiarabien. Detta för att på ett sätt som kan anses acceptabelt enligt Koranen göra det möjligt för kvinnor att gå på matcherna. Häromdagen var det premiär för kvinnor i publiken.

Det var när Al-Ahli mötte Al-Batin i Premier League i Jeddah på fredagen som kvinnor för första gången kunde ses på läktarna. Detta trots att det formella beslutet att låta kvinnor se på fotboll togs redan 2012 av kronprins Mohammed bin Salman, vars familj enväldigt bestämmer vad som är tillåtet – halal – respektive förbjuden – haram – i den strikt muslimskt styrda diktaturen.

Kvinnor är dock hänvisade till särskilda kvinnosektioner eller familjesektioner på fotbollsarenorna i sällskap med ett manligt förkläde.

Sedan en tid tillbaka får saudiska kvinnor även besöka landets biografer, något som tidigare var förbehållet endast män. Vid besök på biografer gäller, precis som för besök på fotbollsmatcher, att en kvinna måste ledsagas dit av en man.

För två år sedan fick kvinnor i Saudiarabien också en slags rösträtt inom ramen för det teokratiska feodala styresskicket. Förbudet för kvinnor att köra bil har dessutom formellt upphävts i landet. Det beslutet från kungahuset har dock ännu inte implementerats. Det väntas ske någon gång nästa år.