I decennier har Sverige delat ut asylrelaterade uppehållstillstånd till hundratusentals personer från tredje världen som i själva verket är välfärdsmigranter. Så snart vistelsestatusen är klar och bidragen börjat betalas ut, börjar man resa fram och tillbaka från landet man påstått sig flytt ifrån. Nu meddelar Tidöpartierna i regeringsunderlaget att asylfusket ska stävjas.

Möjligheten att återkalla asylrelaterade uppehållstillstånd om en person reser tillbaka till sitt hemland har alltid funnits i det svenska regelverket och har ett uttalat stöd i internationella konventioner. I realiteten har länder som Sverige valt att blunda och acceptera att asylrätten mer som regel än undantag – i åtta fall av tio – missbrukas för välfärdsmigration.

Ska kartläggas efter decennier av fusk

Men nu – efter decennier av utbrett asylfusk – ska asylanters och deras anhörigas skytteltrafik mellan Sverige och hemländerna i tredje världen börja kartläggas. Initiativet kommer från regeringen efter påtryckningar från Sverigedemokraterna

Flera myndigheter ska ges ett samordnat uppdrag att undersöka och beivra missbruket av asylrätten för välfärdsinvandring och börja återkalla uppehållstillstånd som erhållits på falska grunder.

– Vi accepterar inget fusk, säger migrationsminister Johan Forssell i en kommentar till beslutet.

Samarbete mellan Migrationsverket, polisen och ambassader

Migrationsverket blir huvudmyndighet för kartläggningen som även ska involvera polisen och Sveriges ambassader. Nya rutiner för informationsutbyte mellan dessa aktörer ska tas fram så att fusket kan upptäckas och beivras.

Bild: UNHCR.

Enligt migrationsministern tar regeringspartierna och Sverigedemokraterna det här initiativet för att “värna legitimiteten i asylsystemet”.

– Har man asyl på grund av att man flyr ifrån ett land, då är det märkligt om man reser tillbaka till det landet. Då skulle man kunna dra slutsatsen att man inte längre har skyddsskäl, eller att man inte har angett rätt information från första början, säger Johan Forssell.

Åtta av tio uppehållstillstånd kan återkallas

Varje enskilt fall av otillbörligt resande fram och åter mellan Sverige och hemlandet som upptäcks ska beivras, lovar migrationsministern. Han vill i dagsläget inte spekulera i om antalet personer som får sina uppehållstillstånd återkallade av det här skälet kommer att kunna räknas i tio-, hundra-, tusen-, tiotusen- eller hundratusental.

– Att det finns ett missbruk, det vågar jag påstå. Men det är svårt att säga exakt hur stort det är. Det lär vi förhoppningsvis veta mer om snart, nöjer han sig med att konstatera.

Om migrationsministerns ord om nolltolerans för det här asyl- och anhörigmissbruket ska tolkas ordagrant, kan så många som 8 av 10 utfärdade uppehållstillstånd komma att återkallas och personerna skickas hem för gott. Att fusket är i den storleksordningen är numera väl dokumenterat, bland annat genom en undersökning genomförd av Novus beställd av Bulletin för två år sedan.

LÄS ÄVEN: Åtta av tio flyktingar har semestrat i hemlandet

Något snabbstopp för den här formen av asylfusk blir det emellertid inte. Först ska saken utredas och rutinerna komma på plats. Sedan ska berörda aktörer samla på sig information om förekomsten av jo-jo-resandet och redovisa sina fynd för regeringen. Först någon gång i mitten av nästa år kan det bli aktuellt med några skarpa åtgärder.

Lång vistelsetid i Sverige ger skydd åt fuskare

Enligt svensk lag krävs det synnerliga skäl för att återkalla ett uppehållstillstånd som erhållits genom fusk om personen ifråga vistats i Sverige i mer än fyra år. Regeringen har tidigare sagt att man ska “se över” den regeln, och det beskedet ger ny även Johan Forssell.

LÄS ÄVEN: SVT-reportern Abir är “stolt flykting” – semestrar i hemlandet

Han säger samtidigt att man i nuläget inte har tänkt att göra några ändringar i den vägen inom ramen för det nu aviserade uppdraget. Det innebär att asylfuskare som haft uppehållstillstånd i Sverige under lång tid och etablerat som vana att semestra i det forna hemlandet sitter säkert. Regeringen har heller inte sagt något om vilka andra “ömmande” skäl som ska finnas för att få stanna även om asylfusk konstateras.

LÄS ÄVEN: Här är SVT:s och DN:s Malmöbo som “hälsar på 100-årig mormor i Gaza” – är palestinsk diplomat