Efter åtskilliga turer där demokratiföraktande krafter försökt gå emot resultatet i folkomröstningen 2016 och få landet att stanna kvar i unionen, sker det officiella utträdet i dag fredagen den 31 januari.

Resultatet i folkomröstningen blev 51,89 procent för att lämna och 48,11 procent för att stanna kvar. Initiativtagare till omröstningen var dåvarande premiärminister David Cameron som avgick i kölvattnet av resultatet. Sedermera ledde det även till ett nyval där det konservativa partiet och dess ledare, och nuvarande premiärminister, Boris Johnson vann en jordskredsseger.

Johnson har hela tiden varit en stark förespråkare av Brexit och lovade inför nyvalet att få utträdet genomfört.

En annan som firar i dag är Nigel Farage som i åratal kämpat för brittisk självständighet. “Happy Brexit Day!” twittrar han på fredagen. Han kallar också utträdet för en massiv seger för folket mot etablissemanget.

På torsdagen höll Farage sitt sista tal i EU-parlamentet som blev vida spritt och omtalat. Då britterna i slutet av talet tog fram brittiska flaggor blev de genast tillsagda att avlägsna dem.

Ett annat uppmärksammat utspel komm från Guy Verhofstadt, som tillhör samma block som svenska Centerpartiet och Liberalerna, som förespråkar “en riktig union” som man inte kan gå ur och utan undantag. “Exakt varför Brexit inträffade och ni tycks inte ha lärt er någonting”, lyder ett av de mest uppskattade svaren.

Övergångsperiod

Fram till den 31 december 2020 sker en övergångsperiod under vilken man ska förhandla fram avtal mellan Storbritannien och EU rörande bland annat handel, säkerhet och fiske. Under denna period har landet kvar både sina rättigheter och skyldigheter som EU-medlem.