Faksimil Facebook

Utrikes

Nu larmar norska läkare om Covid-20

Publicerad 3/27/2021
Annons

I Norge läggs allt fler unga personer och personer utan underliggande sjukdom in för vård mot covid. Infektionsöverläkare Jørn Einar Rasmussen vid Drammens sjukhus larmar nu om att det rör sig om ett nytt virus.

– Vi har att göra med ett helt annat virus än tidigare. Detta borde egentligen kallas covid-20, säger han till Drammens Tidende.

Rasmussen fruktar att smittan kommer få stor spridning under påskhelgen.

– Vi har sett människor i åldrarna 30 till 40 som nu är inlagda. Den här gruppen blev inte inlagd tidigare utan höll sig friska. De kan inte känna sig säkra längre. Jag vill inte skrämmas men tror att människor måste ta hand om varandra nu, säger han.

LÄS ÄVEN: Forskare: Massvaccinationen mot Covid-19 kan sluta i katastrof

Fler yngre vårdas nu än tidigare

Överläkare Anne Bøen, chef för anestesi- och intensivläkare på Ullevål sjukhus i Norge, bekräftar till Dagbladet att de patienter som nu intensivvårdas på sjukhuset är yngre än patienterna under första och andra vågen.

– Vi har nu lagt in barn på avdelningen med covid. Det hade vi inte i den föregående fasen. Flera barn har skrivits ut, och vi hoppas att de yngre patienterna klarar sjukdomen bättre än de äldre, säger hon.

Även överläkare Oona Dunlop, som arbetar vid den akutmedicinska avdelningen vid Oslo universitetssjukhus, har uppmärksammat spridningen hos unga. Hennes hypotes är dock att detta beror på att de äldre redan har vaccinerats.

– Andelen yngre människor är större. Detta beror antagligen delvis på att många av de äldsta nu är vaccinerade och skyddade. Vi vårdar fler yngre personer nu, säger hon till Dagbladet.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons