Både statsminister Stefan Löfven och tidigare socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har hävdat att svensk sjukvård håller världsklass. Men nu öppnar Region Stockholm upp för att ge privatpersoner och företag möjlighet att skänka pengar till inköp av utrustning, inventarier eller läkemedel som saknas.

Gåvorna ska hanteras via en gåvofond, meddelar finansregionråd Iréne Svenonius.

– Det är många företag och privatpersoner som hört av sig och vill donera även kontanta medel. Och vi har sagt att man får skänka maximalt en miljon kronor till den här fonden, säger Svenonius (M) till SR.

Hon säger att pengarna ska användas till exempelvis munskydd, plastförkläden eller ”annat som personalen önskar sig” och som det idag råder stor brist på.

Svenonius menar dock att regionens finanser är goda och att insamlingen av dessa pengar ska ses som ”grädde på moset”.

– Allt det vi ska klara inom regionen klarar vi med egna pengar, hävdar hon.

Beslutet att tillåta dessa donationer har tagits med en bred politisk majoritet och är enligt Svenonius ett sätt att låta ”de väldigt många goda sidorna” hos stockholmarna som kommit fram under coronakrisen hjälpa till.

Landstingsskatten i region Stockholm är för närvarande 12,08 kronor per intjänad hundralapp. Den totala budgeten är på 108 miljarder kronor där hälso- och sjukvården får 65,7 miljarder kronor.

authorimage