Ny brittisk lag ska förhindra godtycklig censur på nätet

Nyligen presenterade den brittiska regeringen planer för en ny lag som ska säkerställa att nätjättar som driver sociala medier måste vara opartiska och inte syssla med godtycklig borttagning av kommentarer.

För några dagar sen rapporterade Samhällsnytt om en liknande lag i Polen där man också kommer inrätta en speciell domstol som ska se till att nätjättarnas godtyckliga censur straffas med dryga böter. Detta gör den polska regeringen för att säkerställa yttrandefriheten på nätet.

Den nya brittiska lagen ska också förhindra godtycklig censur av användares kommentarer som betecknas som ”kontroversiella”.

Kan förbjudas verka i landet

Företag som inte följer lagen kommer, liksom i Polen, att dömas till böter i miljonklassen alternativt blockeras från att verka i landet.

Enligt källor ska den brittiska regeringen vara bekymrade över att nätjättarna tar bort legitimt material med hänvisning till att det är kontroversiellt snarare än att det är skadligt eller felaktigt.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.