Stora bilden visar hur man tror kvinnan såg ut 2005 och lilla bilden hur hon åldrats till idag

Ny DNA-teknik ger hopp om att hitta kvinnlig mördare som gäckat polisen i 13 år

Delningar

Med hjälp av ny DNA-teknik går det att ta fram relativt välliknande fantombilder av den person som DNA-fyndet tillhör. Tekniken används just nu i ett försök att hitta en kvinna som för 13 år sedan knivmördade en anställd kvinna i en sybehörsbutik i Göteborg.

Vid 18-tiden en dag i oktober 2005 knivmördades en anställd när hon skulle stänga butiken där hon arbetade. Under årens lopp har hela 650 kvinnor topsats i hopp om att få en träff på mördaren, men hittills utan resultat. Med en fantombild framtagen med den nya DNA-tekniken hoppas man nu på ett genombrott i utredningen.

Redan har polisen, sedan man gick ut med fantombilden, fått in över hundra tips. En del av tipsen rör kvinnor som polisen redan har topsat och avfört från utredningen men många är också nya. Det framgår inte om man ännu har hunnit söka upp och topsa några av de nya kvinnor som man fått in tips om.

Polisen är i övrigt förtegen om vilken information man fått från de DNA-fynd som säkrades på brottsplatsen. Det går exempelvis att se vilket etniskt ursprung eller kombination av etniciteter som personen har.

I det aktuella fallet skulle det både kunna begränsa sökandet till vissa grupper, men också tvinga polisen att utvidga sökandet om det handlar om en person som kan misstänkas inte längre finns i landet.

Den DNA-baserade fantombilden ger okulärt inte en helt otvetydig signal om den eftersökta kvinnans förmodade härkomst, och den tilläggsinformation från DNA:t som bringar klarhet i detta vill polisen alltså inte lämna ut. Orsaken kan vara att man vill slippa anklagelser om ”rasprofilering”, en kritik som tidigare figurerat kring den här typen av fantombilder.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

80 KOMMENTARER

 1. Jag läste om det här fallet för några veckor sedan och då stod det att kvinnan hade sitt ursprung i sydöstra Europa, vilket skulle indikera Rumänien, Bulgarien etc.
  Det väcker vissa aningar. Att det skulle vara z-folket vore ingen större överraskning. Det räcker att se verkligheten eller ett avsnitt av Efterlyst.

 2. När jag läser detta om topsning, kom jag att fundera på den förre mördaren de kunnat ta med topsning, men som undkom genom att ringa in och säga att han inte ville…

  Hoppas polisen är mer alerta nu, och inte går på några sådana finter.

 3. Ser ju vem som helst att det är en mörkhyad person som ljuslagts betydligt för att inte peka ut det uppenbara.
  Läste för övrigt att Niklas Eliassons nya identitet offentliggörs av flera vänstertidningar pga allmänintresse. Den sk Hagamannen har våldtagit ett antal kvinnor och försökt våldta några fler.

  Nu är min följdfråga varför inte alla våldtäktsmän namnges då det också borde vara ett allmänintresse. Kan det vara ursprunget som är avgörande för allmänintresset?
  Dårar.

  • Jag tror snarare man gjort håret och huden lite mörkare för att man inte skall se det uppenbara: Det är ju finansministern på bilden!

 4. Mördas och våldtas.
  Snart är varje svensk kvinna och barn våldtagen.
  Varför låter de 82% anständiga det fortsätta??

  • Det är det mest barnsliga och ogenomtänkta jag hört sedan Mona Sahlin var på tv senast.
   Hur skulle det fungera? Vem ska släppa till mark? Hur gör man för att invånarna där inte helt enkelt tar sig över gränsen till resten av Sverige och söker asyl eller bara gör inbrott? Vad ska de leva av? Vakta varandras getter?
   Där försvann sista glansen från Nobelpriset.

   • Det är inte ett riktigt Nobelpris dessa pajasar fått, det är vår riksbanks pris till Nobels minne, vilket säger en hel del med tanke på riksbankens historia, typ 500% ränta och annat trams.

  • I vilket land bor dåren själv? Han kan för helvete ha sitt mångkulturella helvetesparadis i sitt land. Jävla dårar.

  • INTE Nobelpristagare. Det där ekonomipriset är INTE ett av Alfred Nobels priser. Illa nog med litteratur och ”fred”…

 5. Det låter som en desperat knarkartjej i jakt efter slantar till silen. Hon kan ju faktiskt vara död nu.

  Hur man kan få fram en profilbild efter DNA ligger bortom allt mitt förstånd. Att de bara lyckats jämföra 750 DNA på 13 år, tycker jag låter lite halvslappt. Det finns ju också internationella register. Det kan ha vart en person på drift från i princip var som helst, utseendet måste betecknas ganska alldagligt europeiskt (ganska osvenskt), vilket gör att området blir väldigt stort.

   • Haha… den vanliga rasbenämningen på vita i USA. Smältdegen i bergskedjeområdet har gjort att folk kan se ut lite hur som helst: en del är blonda och blåögda, andra ser ut som de kom från MENA-länderna, en del ser lite halvasiatiska ut ………..

    Hon kan även se lite latinamerikansk ut, lite mestiz, samtidigt så kan hon komma från vilket europeiskt land som helst. Hon har dock lite runt ansikte och ganska brett mellan ögonen, vilket kanske innebär att fantombilden skall ge indikationer ”lite åt öster”?

 6. Testa med ljust kort hår istället.Kvinnan ifråga är nog såpass smart att hon förändrar utseendet så långt bort från original utseendet.Vetskapen att hon har gjort en grov kriminell handling orsakar troligen kraftig stress.Troligen tjockare ,tunnhårigare och rynkigare.

 7. med andra ord finns det skillander i våra DNA …. vi är alltså olika öndå trots vad våra PK-stjänor säger

 8. ”Det går exempelvis [med hjälp av DNA] att se vilket etniskt ursprung eller kombination av etniciteter som personen har.”

  Är etnicitet det nya ordet för ras? Så raser finns inte, men etniciteter finns? Svenskar däremot påstås inte finnas alls, samtidigt som alla som invandrar till Sverige kallas svenskar. Dessa svenskar särbehandlas positivt till skillnad från de svenskar som påstås inte finnas som särbehandlas negativt. Det hela är ytterst förvirrande.

  • Nyspråk är fint, och om man använder sig av det mycket, samt upprepar godkända klyschor, då visar man att man minsann har en jättefin värdegrund.

  • Ja, etnicitet används ist.f. ras.

   Svenskar enl Reinfeldt (som inte tog ordet i sin mun betr. originalet): De som har bott här i 3 – 4 generationer…

  • det gör vartenda DNA-företag och svenskar och andra PK-folk (inte minst amerikaner) accepterar uppskattningarna av hur mycket skandinav,finne, östeuropé, sydösteuropé, central-västeuropé, britt etc man är eftersom, tycks det som, företagen talar om ”populations” och ”etnic makeup” od, och ej ras…

   • Jag arbetar mycket med amerikanare och de tycks generellt gilla dessa DNA-tester. Vi skandinaver blir ju väldigt många i dessa tester (populärt). Kan det vara någon större skillnad mellan oss och anglosaxare?

    • om vi reserverar begreppet ”anglosaxare” för dagens engelsmän (normalt användes det väl för de germanska stammarna mellan invandringen till dagens England och normannernas maktövertagande) så tror jag de kommer att visa vissa skillnader, tex mer brittiskt men också mer väst- och centraleuropeiskt DNA än skandinaver, som å sin sida föga förvånande lär visa mer skandinaviskt, men även mer finskt och troligen mer östeuropeiskt DNA. Men en betydande överlappning kommer att finnas, och gränserna mellan de fyra DNA-grupperna (de brittiska öarna, Väst- och Centraleuropa, Östeuropa och Skandinavien) är knappast skarpa i sig (Finland är mer inavlat och isolerat genetiskt) och har väl i mycket ett gemensamt förflutet i en än äldre period. Har du själv ett konto på ett av företagen, kan du ofta se vad en engelsk resp tex dansk referensgrupp består av för DNA, enl företaget så klart.

     • Många av de jag träffar har sin bakgrund från de brittiska öarna och därför förvånar det mig med den höga andelen skandinaver och de säger då att det var från vikingarna. Anglerna kom inte långt från den danska gränsen och saxarnas på den tiden bodde också i dagens Norra Tyskland.

     • Ja, dels har vi ju under folkvandringstid de germanska invasionerna som utgick från ungefär dagens Danmark (ev + Skåneland) och Nordtyskland, kanske också delvis Nederländerna, mao reste skandinaver eller folk närstående skandinaverna då, dels den något senare anländande vikingarna, dvs skandinaver. Därpå normannerna, dvs romaniserade/förfranskade vikingar (vikingar med skandinaviskt-franskt DNA och franskt-normandisk kultur och språk)…

     • Det är sant som det du skriver att Skandinaver var med i folkvandringen av angler och saxare vilka dock torde vart i majoritet, annars hade vi knappast haft namnet anglo-saxare. Min poäng är dock den, att skillnaden från folkvandringstiden mellan anglo-saxare och skandinaver torde vart väldigt marginell. Den tidigare befolkningen galler/kelter upptar säkerligen minst lika stor del DNA. Sedan har de naturligtvis en dos från det Romererska imperiumet med dess stora mix av folk. Folket som bodde före galler/kelter på de Brittiska öarna vet vi inte mycket om men antagligen var det mestadels förkeltiska folk. Nordmännen från Nordmandie hade antagligen mestadels gallisk/keltisk DNA med ett stort inslag av frankisk-germansk, dessutom dem romerska ”cocktailen”.

    • Det är en ganska stor genetisk skillnad mellan britter och svenskar. Men det finns förstås också ett överlapp, inte bara beroende på ett delvis gemensamt germanskt ursprung utan även på danskarnas och normandernas erövringar samt norska vikingars plundringar och bosättningar längs kusterna.

     • Kan du ge fler upplysningar om den enl. dig ganska stora genetiska skillnaden mellan skandinaver och britter. Jag menar inte att du nödvändigtvis har fel, utan är mest intresserad av och tacksam för mer info i ämnet om du har det. Jag känner naturligtvis till att skandinaver har mer av gammalt europeiskt DNA som tex högre andel Y-haplogruppen I1, medan britterna har mer av indoeuropeiska R1b-linjer. Men vet du mer om skillnaderna än just tex fördelningen av haplogrupper och att skandinaver etniskt och lingvistiskt är germaner, medan många britter (undantagen hittar man ju bland de mer germanska engelsmännen) historiskt betraktat i etniskt och lingvistiskt hänseende är mer kelter än germaner.

     • Min poäng är egentligen den anglo-saxiska folkvandringen till öarna och deras DNA kontra skandinaver. Det var säkert en stor andel skandinaver bland anglo-saxarna under folkvandringstiden. Skillnaden på DNA för de invandrade germanska stammarna måste vart marginell och inslaget DNA från vikingatiden måste vara väldigt marginell i det stora hela.

      Annars har ju britterna säkerligen ett lika stort gallisk/keltisk bakgrund rent genetskt som de har anglo-saxiskt.

 9. Att skydda invällare är viktigare än att lösa brott. Inget nytt under solen när det gäller svenska polisen, som ju ger gratis kaffe, mat och väl snart diverse sexuella tjänster till kriminella men skjuter i hjäl svenskar med downs syndrom.

 10. Varför röra till språket i onödan?
  En kvinnlig mördare är logiskt sett en man med kvinnliga drag, på samma sätt som en manlig mörderska är en kvinna med manligt utseende. Både ”manlig” och ”kvinnlig” kan kompareras: kvinnlig — kvinnligare — kvinnligast.
  Alltså: Är det en man eller kvinna som polisen letar efter? Av bilden att döma ser det ut som en kvinna — men det kan förstås vara en kvinnlig man. DNA borde kunna ge besked.

 11. Hon måste straffas hårt och utvisas för alltid. MEN de ytterst ansvariga i Sveriges Riksdag måste också kastas i fängelse.

  Ingen skall komma undan med att säga ”Jag lydde bara order.”!

 12. Ras och etnicitet är naturligtvis inte samma sak. Etnicitet syftar på kulturell och språklig tillhörighet. Begreppet ras har som vi alla vet med biologin att göra.

  Men begreppet ”ras” är hot stuff och gör lagstiftaren schizofren. Det både finns och inte finns. Ordet ras finns således i t.ex. Regeringsformen, Tryckfrihetsförordningen och Brottsbalken liksom i t.ex. FN-stadgan: ”utan åtskillnad med avseende på ras, kön, språk eller religion”.

  Däremot avfärdar lagstiftaren i förarbetena till diskrimineringslagen att det finns några raser. Man kan dock sträcka sig till att tala om hudfärg när man beskriver ”etnisk tillhörighet” (prop. 2007/08:95, s. 118). Hudfärg alltså. Solbränd?

  Att vägra erkänna de skillnader som finns mellan vita, svarta och andra kulörer är förstås som att sticka huvudet i sanden. Lagstiftaren har då klurat ut att när ordet ras används, som t.ex. i FN-stadgan, så ska man se på saken som att det är rasisternas begrepp, inte lagstiftarens. En slags brasklapp alltså: Rasisterna sysslar med rasdiskriminering och använder ordet ras och därför måste det användas i regelverken.

  Man kan kanske sammanfatta som så att när det talas om diskriminering på grund av ”etnisk tillhörighet” i lagen så menar man också ras, fast det kan man förstås inte säga högt.

  Alla inser att om en kolsvart man från mörkaste Afrika diskrimineras för att han inte får komma in på krogen så beror det knappast på hans kulturella bakgrund.

  Att inte publicera en rättvisande bild av den eftersökta kvinnliga mördaren har inte heller med hennes kulturella bakgrund att göra. Det är den biologiska aspekten och den politiska korrekthetens dumhet som hindrar.

 13. Märkligt just med denna typ av butik! Borde inte vara fylld av pengar! Kopplingen mellan den stackare som mördades och den som gjorde det, borde kollas! Etnicitet och annat samröre!

 14. Om man topsade 10 miljoner invånare i Sverige och förde in alla resultaten i en stor databas så skulle man ha DNA nog för att sätta dit varenda våldtäktsman i landet.Samtidigt kunde man ta fingeravtrycken på alla 8 fingrarna + tummarna på lika många människor.Den här iden är fullt genomförbar.Finns den politiska viljan där i regerings-sörjan ?

LÄMNA ETT SVAR