För en månad sedan fritogs 19-årige gängkriminelle mördaren Abdirizak Osman från det boende där han avtjänar vård för ett avrättningsmord i Rinkeby 2018. På onsdagen skedde ytterligare en fritagning från ett så kallat Sis-boende. Två unga män fick hjälp att rymma. De är dömda till vård för mord och mordförsök. Det rapporterar bland annat SVT.

Fritagningen skedde vid 19:30-tiden på onsdagskvällen från Råby ungdomshem i Skåne med 48 platser för grovt kriminella och antisociala ungdomar. Flera beväpnade män dök upp på boendet och hjälpte de två brottslingarna därifrån.

LÄS ÄVEN: Morddömde Abdirizak fick permission och rymde – sköt huvudet av man på pizzeria

Ynglingarna som är 18 respektive 19 år gamla är fortfarande på fri fot trots en massiv sökinsats med hundpatruller och drönare. En efterlysning har gått ut, men uppgifter som namn och signalement på rymlingarna som skulle underlätta för allmänheten att hjälpa polisen hitta dem har inte offentliggjorts.

LÄS ÄVEN: Ungdomsvård fungerar som fortbildning för gängkriminella

Inga staket eller murar

Trots att grovt kriminella är intagna för tvångsvård finns inga stängsel eller murar runt boendet och ingen bevakning. Stefan Hell Fröding, som är pressansvarig vid Statens institutionsstyrelse (SiS) konstaterar i en kommentar till SVT att ”det här ska inte hända”. Man ska nu dra igång ett säkerhetsprojekt för att bland annat avgöra om det kanske ska finnas staket runt Sis-boendena.

Trafikolycka sammankopplas med rymningen

En stund efter fritagningen inträffade en trafikolycka på E 22 inte långt från ungdomshemmet. Polisen sätter den i samband med fritagningen och tror att det var rymlingarna och deras kumpaner som krockade och sedan övergav fordonet.

Andra rymningen på kort tid

I juli rymde den till ungdomsvård dömde mördaren Abdirizak Osman i samband med en permission. Han är fortfarande på fri fot.

LÄS ÄVEN: Gängkriminell yngling fritogs från Malmö tingsrätt

Förra året fritogs ytterligare en gängkriminell yngling från Malmö tingsrätts lokaler. Han var dömd till ungdomsvård och domstolen skulle avgöra om han kunde få vårdtiden förkortad när fritagningen skedde.