Trots ständiga löften om förbättringar fortsätter undermåliga kunskaper i svenska språket att vara ett utbrett problem på många kommuners äldreboenden.
Samtliga kommuner i Örebro län kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att en del av personalen som jobbar inom äldreomsorgen är för dåliga på svenska. Kompetensbrist är ytterligare ett problem man pekar på.
LÄS ÄVEN: Avslag för SD-motion om språkkrav för äldreomsorgen i Vimmerby
Undersjuksköterskan Ruth jobbar på vård- och omsorgsboendet Södermalmshemmet och upplever stora problem med språkkunskaperna på sin arbetsplats.
– Att man inte kan kommunicera med varandra och det kan också bli missar med medicinering och allt möjligt som har med den här omvårdnaden att göra, säger hon till statsradion.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Hon berättar också att de äldre söker sig till dem de känner sig trygga med och kan förstå.
Stort problem
Problemet med bristande språkkunskaper beskriver hon som “väldigt, väldigt stort” och konstaterar att de äldre egentligen inte får vad de förtjänar.
På bemanningsenheten för vård- och omsorg på Örebro kommun säger enhetschef Katrin Winarve att man har en språkutbildning dit personal som behöver får gå en dag i veckan.
Samtidigt säger man sig behöva all personal man kan få.
– Skulle man kräva flytande svenska har vi inga anställda kvar, säger Malin Strandfors, sjuksköterska på boendet Akvarellen i Kumla.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.