Upp till 50 000 euro i böter, eller drygt en halv miljon kronor, riskerar den som i strid med EU:s censurdiktat sprider de ryska medierna RT eller Sputnik. Detta enligt en ny lag i Österrike som trädde i kraft idag.

Bakom lagen står Österrikes blågröna regering, med stöd från Socialdemokraterna och liberalerna. Frihetspartiet (FPÖ) var det enda parti som röstade emot lagen när frågan avhandlades i det österrikiska parlamentet.

FPÖ: Gör samma som Ryssland

Susanne Fürst, FPÖ:s taleskvinna i konstitutionella frågor, varnar för utvecklingen.

– Varje gång regeringen vill skydda oss från någonting, så krävs yttersta försiktighet. För det leder alltid till mer stat och mindre frihet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: KD säger nej till censurlagen efter Samnytts granskning

Hennes partikollega, rättspolitiske talesmannen Harald Stefan, anser att lagen är en ”påtaglig inskränkning av de grundläggande rättigheterna, yttrandefriheten, pressfriheten och den fria tillgången till information”.

– Med den här lagen genomför parlamentet samma sak som för närvarande drivs igenom i Ryssland där sociala medier blockeras, fast på motsatt sätt. En enda åsikt tillåts. Avvikande uppfattningar tystas, raderas och görs straffbara, säger han.

”Vi tillåter inte fake news”

Eva Blimlinger är kulturpolitisk talesperson för Österrikes gröna parti, som ingår i regeringen. Hon leder den kommitté som i all hast tagit fram den nya lagen.

Blimlinger avfärdar FPÖ:s kritik och förnekar att lagen handlar om censur. Enligt henne tillåter den blågröna regeringen olika åsikter ”men inte fake news”, säger hon enligt Die Presse.

Det österrikiska förbudet mot att dela ryska medier gäller för RT:s engelska, tyska, franska och spanska versioner, samt för Sputnik. Det gäller oavsett man delar eller sprider hela eller delar av de ryska mediernas produktioner.

Att återpublicera en del av ett RT-inslag, exempelvis genom att ladda upp det till Twitter eller Facebook, kan enligt kommitténs protokoll räcka för att bli straffad.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya förslag: Förbjud ”rasistiska” tidningar